Οι φυσικοί χυμοί στη διατροφή των παιδιών


Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βασιλική Γρηγορίου
Τα φρούτα και τα λαχανικά χαρακτηρίζονται ως “δυναμίτες υγείας”, επάξια ο τίτλος αντιπροσωπεύει τη θρεπτική τους...
περιεκτικότητα, εφόσον εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικά ποσά: βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, υδατανθράκων και νερού. Διάφορες μελέτες και έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ημερήσια τακτική τους κατανάλωση ευνοεί τη συνολική υγεία ενός ατόμου, συμβάλλοντας στην επιτέλεση σημαντικών διεργασιών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα οι δείκτες υγείας να βελτιώνονται σημαντικά.
Πηγή : Τρομακτικό


Τα παιδιά δείχνουν να ευνοούνται περισσότερο από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή και ορθή σωματική και νοητική ανάπτυξη, αλλά και στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι άκρως σημαντικό σε αυτήν την ηλικία να μπουν οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς που θα βελτιώσει τη δυνατότητα μάθησης και σχολικής επίδοσης.

Χυμοί ενάντια αναψυκτικών

Τα παιδιά από την πρώιμη ηλικία λόγω της έκθεσης τους στα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, έχουν μάθει να καταναλώνουν αναψυκτικά όταν διψούν που αφθονούν σε ζάχαρη και άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό. Η λύση είναι οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών που είναι εύγευστοι και θρεπτικοί. Η παρασκευή τους είναι εύκολη και μπορείτε να συνδυάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά της αρεσκείας των μικρών σας.

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι ένας άμεσος και εύκολος τρόπος το παιδί σας να καταναλώσει ευχάριστα μα θρεπτικά ροφήματα, ώστε να προσλάβει όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα αναψυκτικά υγείας θα εφοδιάσουν τον οργανισμό του παιδιού σας με βιταμίνη C απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με φυλλικό οξύ για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, βιταμίνη Α για την καλή όραση και μαγνήσιο για γερά κόκκαλα και μείωση της κόπωσης. Τέλος οι δυναμίτες υγείας περιέχουν και φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά στοιχεία που έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Πόσο χυμό μπορεί να πίνει ένα παιδί;

Η μύηση ενός παιδιού στους φυσικούς χυμούς μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα ανταμειφθείτε. Όσο θρεπτικοί και είναι οι χυμοί δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν γεύματα ή να δίνονται σε υπέρογκες ποσότητες:

1) Για παιδιά μέχρι 6 μηνών δεν δίνονται χυμοί
2) Για παιδιά από 6 μηνών – 6 ετών 120ml-180ml περίπου 1 ποτήρι
3) Για παιδιά από 6 ετών και άνω 240ml-350ml περίπου 2 ποτήρια

Σχόλια