Κόλλησε ψείρες στο σχολείο

  
Ο τίτλος μας θα μπορούσε να ήταν και κάπως έτσι: «Ψείρες, μια Πονεμένη Ιστορία» και οι περισσότεροι μάλλον θα κουνούσατε με συγκατάβαση το κεφάλι. Οι ψείρες, λοιπόν, τα παρασιτικά ζωύφια, που κατοικοεδρεύουν στα κεφάλια των παιδιών και κατ’ επέκταση όλης της οικογένειας, εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες και τις ηλικιακές ομάδες, και μάλιστα, άσχετα από τις συνήθειες υγιεινής μας.

Πού τις συναντάμε
Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής, βρίσκονται μόνο στο κεφάλι και σε κανένα άλλο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα έντομο μήκους 3 χιλιοστών, όσο δηλαδή ένας κόκκος σουσαμιού. Έχει 3 ζευγάρια πόδια, που καταλήγουν σε δαγκάνες, οι οποίες τις βοηθούν να προσκολλώνται στην τρίχα. Την ίδια ικανότητα προσκόλλησης έχουν και τα αβγά τους (κόνιδα), τα οποία εναποθέτουν στο τμήμα της τρίχας που βρίσκεται κοντά στο κρανίο, με ρυθμό 6 την ημέρα.
Πώς μεταδίδονται
Πηγή Infokids »

 Οι απόψεις όσον αφορά τη μετάδοσή τους διίστανται. Υπάρχουν λοιπόν ειδικοί που δέχονται ότι οι ψείρες μεταδίδονται από πετσέτες, σεντόνια, ρούχα, κορδέλες κεφαλής, φουλάρια, πουλόβερ και άλλοι που υποστηρίζουν ότι οι τρίχες του τριχωτού της κεφαλής δεν ζουν στα έπιπλα, στα καπέλα, στα σκεπάσματα, στα χαλιά ή αλλού στο περιβάλλον.
Εσείς, πάντως, εφόσον παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα στα κεφάλια των παιδιών ή και τα δικά σας, απευθυνθείτε τάχιστα σε ένα δερματολόγο και ακολουθήστε επακριβώς όσα θα σας πει για να απαλλαγείτε το συντομότερο δυνατό. Η ψείρα ποτέ δεν πρόκειται από μόνη της να εγκαταλείψει το τριχωτό της κεφαλής, καθώς εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία. Κάθε 3 – 6 ώρες, το έντομο χορταίνει με αίμα και τότε είναι που εσείς αισθάνεστε την πιο έντονη φαγούρα. Εδώ πάλι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η φαγούρα στο κεφάλι, όταν επεκταθεί μπορεί να δημιουργήσει εκδορές και να οδηγήσει μέχρι και σε λοίμωξη.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
• Οι ψείρες της κεφαλής εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. Σπανίως κολλάνε τα μωρά.
• Τις ψείρες δεν θα τις διακρίνετε εύκολα, τα αβγά τους όμως, τα οποία είναι άσπρα, μπορείτε να τα ξεχωρίσετε.
• Αν περάσετε τα μαλλιά σας με μαλλακτικό μαλλιών, θα μπορέσετε να απομακρύνετε τις ψείρες και τα αβγά τους με τη χτένα ευκολότερα.
• Σήμερα οι ψείρες επιδεικνύουν μεγάλη αντοχή στα περισσότερα φάρμακα.
• Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση των αντιφθειρικών φαρμάκων και δεν έχει νόημα η χορήγησή τους για προληπτικούς λόγους.
• Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά στα κορίτσια.
• «Να κόψεις τα μαλλιά σου για να μην κολλάς ψείρες.» Λάθος. Σήμερα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μήκους της τρίχας και της συχνότητας της μετάδοσης, αντίθετα μάλιστα υποστηρίζουν ότι το μακρύ μαλλί, εμποδίζει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
• Εάν 10 ημέρες μετά τη θεραπεία οι ψείρες είναι το ίδιο ζωηρές όπως πριν, τότε το φάρμακο δεν έδρασε. Μιλήστε με το δερματολόγο σας για να σας συστήσει άλλο.
• Οι χτένες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αβγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω μέρα παρά μέρα.
• Να απολυμαίνεις τις χτένες και τις βούρτσες για μια ώρα σε οινόπνευμα και να πλένεις τα ρούχα σας με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.
Ευχαριστούμε τη δερματολόγο Άννα Γαζή για την επιστημονική ενημέρωση.

Σχόλια