Πρώτη δημοτικού: Όταν το παιδί δεν προσαρμόζεται στο σχολείο

Kαλημέρα ο γιος μου πάει στην Α΄Δημοτικού φέτος Ενώ μέχρι πέρυσι όλα ήταν καλά φέτος μου λέει οτι το σχολείο δεν του αρέσει καθόλου γιατί δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδι παρά μόνο μαθήματα Οι συμμαθητές του είναι σχεδόν οι ίδιοι με το Νηπιαγωγείο άρα δεν είναι θέμα παρέας Καταλαβαίνω οτι είναι αρχή ακόμα αλλά φοβάμαι μήπως από τον αρχή πάρει το σχολείο με κακό μάτι
Απευθύναμε το ερώτημά σου στην Μαρία Παπαδημητρίου, παιδοψυχίατρο (συνεργάτιδα της θεραπευτικής και διαγνωστικής Μονάδας για το Παιδί, Σπύρος Δοξιάδης)
Πηγή : Μπορώ


ΜΑΡΙΑ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Tο πρόβλημα που θέσατε αφορά στο θέμα της προσαρμογής του παιδιού στο Δημοτικό. Χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι κάποια παιδιά να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες του Δημοτικού και κυρίως στις απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα μαθήματα, αλλά και με την συμπεριφορά του παιδιού μέσα στη τάξη. Η ανάγκη να είναι οργανωμένο και συγκεντρωμένο για  ολόκληρη την εκπαιδευτική ώρα, να είναι στη θέση του καθισμένο, να σημειώνει και να παρακολουθεί είναι μεγάλη και για κάποια παιδιά είναι δύσκολο μέχρι να το καταφέρουν. Έτσι, χρειάζονται από την πλευρά των εκπαιδευτικών κατάλληλοι χειρισμοί, όπως και από τους γονείς στο σπίτι. Οι γονείς χρειάζεται να ενισχύουν το παιδί ως προς τις ικανότητές του, να το απασχολούν με δραστηριότητες στο σπίτι οι οποίες απαιτούν να είναι καθισμένο και να πρέπει να συγκεντρωθεί, αλλά και συζητήσεις ως προς το σχολείο και τις απαιτήσεις του, ώστε το παιδί να εντάσσεται σταδιακά στο καινούργιο πλαίσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στο παιδί μέχρι να μπορέσει να λειτουργήσει στις καινούργιες συνθήκες. Ο χρόνος αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Αν μέχρι τότε το παιδί δεν έχει προσαρμοστεί τότε θα είχε σημασία η επικοινωνία των γονιών με κάποιον ψυχίατρο παιδιών και εφήβων ή διεπιστημονική ομάδα, όπως αυτή που λειτουργεί στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλα ζητήματα που παρεμποδίζουν την φυσιολογική ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
AdTech Ad

Σχόλια