Αφήστε τα παιδιά σας να λερωθούν!


Ίσως δεν ενοχλείστε ιδιαίτερα ή και καθόλου όταν το παιδί σας φιλάει το σκυλάκι του. Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια υποδηλώνει ότι η έκθεση σε μικρόβια στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητη για τη...
φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος υποστηρίζοντας τη λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής». Η υπόθεση της υγιεινής στην ουσία αναφέρει ότι η έλλειψη στην εν λόγω έκθεση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων. Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρώιμη έκθεση σε μικρόβια μειώνει τον αριθμό των φλεγμονωδών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες και του παχέος εντέρου και κατ’ επέκταση μειώνει την ευαισθησία στο άσθμα και σε φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου αργότερα στη ζωή.
πηγή : Τροαμακτικό


«Υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ιδιαίτερα τα microbiota) παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών. Ωστόσο, παραμένει σχεδόν άγνωστο σχετικά με το πότε είναι ζωτικής σημασίας να λάβει χώρα η εν λόγω έκθεση» δήλωσε ο Jonathan Braun, πρόεδρος της παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στο David Geffen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των θηλαστικών επηρεάζεται σημαντικά και διαμορφώνεται από την έκθεση σε μικρόβια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση από τη νηπιακή ηλικία σε βακτήρια μπορεί να είναι το κλειδί στην πρόληψη δύο άνοσων ασθενειών, άσθμα και ελκώδης κολίτιδα, ένας τύπος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Αφήστε τα παιδιά σας να λερωθούνΣε έρευνα ο Dennis Kasper, ο Richard Blumberg, και οι φοιτητές στο Harvard Medical School εξέτασαν την ευαισθησία και στις δύο ασθένειες σε ελεύθερα ποντίκια και ποντίκια του εργαστηρίου. «Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός μόλις διαπιστώσαμε ότι τα ποντίκια χωρίς μικρόβια ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα και στις δύο ασθένειες» δήλωσε ο Kasper, «αλλά τα ελεύθερα ποντίκια ήταν αρκετά ανθεκτικά και στις δύο». Στη συνέχεια, η ομάδα τοποθέτησε μικρόβια σε έγκυες γυναίκες ακριβώς πριν από τον τοκετό, και διαπίστωσε ότι τα νεογνά τους προστατεύονται έναντι των ασθενειών. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι κρίσιμη συνθήκη για τα θηλαστικά να εκτεθούν προς τα σωστά μικρόβια νωρίς στη ζωή, δήλωσε ο Kasper.

Ο Kasper είναι προσεκτικός και δεν κάνει γενικεύσεις σχετικά με το πώς η διαπίστωση αυτή ισχύει για τους ανθρώπους. Ωστόσο, ταιριάζει με την «υπόθεση της υγιεινής», όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η οποία προτείνει ότι η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών νόσων στον αναπτυγμένο κόσμο μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη έκθεση μικροβίων νωρίς στη ζωή.

Σχόλια