6 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σας από εσάς όταν μεγαλώσουν

      
6 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σας από εσάς όταν μεγαλώσουν     Σίγουρα θα σας έχει τύχει πολλές φορές φίλοι και συγγενείς να εξιστορούν πράγματα για την παιδική σας ηλικία κι εσείς απλά να μη θυμάστε τίποτα – είναι πολύ ενδιαφέρον τι καταλήγουμε τελικά να θυμόμαστε για τη ζωή μας.
Υπάρχουν, ωστόσο ορισμένες μνήμες της παιδικής ηλικίας τις οποίες μπορούμε όλοι να εντοπίσουμε χωρίς να έχει σημασία η ηλικία μας εκείνη την εποχή. Αυτό επειδή είναι σημαντικά για το παιδικό μυαλό και οι αναμνήσεις είναι έντονες όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δείτε ποια είναι τα 6 πράγματα που τα παιδιά σας θα θυμούνται από την παιδική τους ηλικία.

Τις κοινές σας εμπειρίες

Μπορεί να μην θυμούνται το κάθε παιχνίδι που τους αγοράσατε σε γενέθλια και γιορτές ή πόσες φορές τους πήρατε παγωτό αλλά ανεξάρτητα από τις αφορμές, ορισμένες μνήμες αποτυπώνονται «κολλημένες» με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και πραγματικά χωρίς να υπάρχει εξήγηση τα παιδιά θα τις θυμούνται για πάντα. Οι εμπειρίες είναι εκείνες που φέρνουν τις οικογένειες κοντά, έτσι μπορεί να θυμούνται μια μέρα που πήγατε οι δυο σας σε ένα καφέ και απολαύσατε ο ένας την παρέα του άλλου περισσότερο από το παγωτό!
Πηγή :Baby.gr

Εκείνη τη φορά που δώσατε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα έλεγε το παιδί σας

Συχνά βλέπουμε ευτυχισμένες στιγμές που περάσαμε με τα παιδιά μας σε ένα βίντεο που καταγράψαμε με το κινητό τηλέφωνο και έχουμε την δυνατότητα να το δούμε ξανά και ξανά αλλά χάνουμε μικρά πράγματα που τα παιδιά μας προσπαθούν να μας δείξουν γιατί απλά εκείνη τη στιγμή έχουμε την προσοχή μας στραμμένη αλλού.
Όταν όμως δίνετε στο παιδί σας αμέριστη προσοχή και ακουμπάτε κάτω το κινητό τηλέφωνο, εκείνο αισθάνεται ότι είστε όλη δική του και σίγουρα αυτές οι στιγμές δεν ξεθωριάζουν από την μνήμη του. Ξέρει ότι τον/την αγαπάτε πάρα πολύ, αλλά και τα παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο μαζί σας χωρίς τίποτα να σας αποσπά την προσοχή, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.

Τα θετικά σας λόγια

Σε έναν κόσμο όπου η ιδέα της αγάπης μπορεί να είναι και λίγο «υπερκατανάλωση», το «Σ 'αγαπώ», δεν είναι απαραίτητα το Α και το Ω σε όλα. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να πείτε για να επηρεάσετε θετικά το παιδί σας όπως, «είμαι περήφανη για σένα», «Ομόρφυνες και έκανες καλύτερη την οικογένειά μας» και «Είσαι ένας καλός φίλος.» Όλες αυτές οι φράσεις επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός παιδιού από μικρή ηλικία. Φροντίστε λοιπόν να τις θυμάστε.

Πώς διαχειριστήκατε δύσκολες καταστάσεις

Τα παιδιά εσείς τα καθοδηγείτε επειδή μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και αισθάνονται ευάλωτα. Ο τρόπος λοιπόν που διαχειριστήκατε μια απώλεια ή μια ασθένεια μέσα στην οικογένεια είναι κάτι το οποίο πάντα θα θυμούνται. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο που τους μιλήσατε και πώς τους κάνατε να αισθανθούν ασφάλεια και προστασία.

Τις στιγμές που απουσιάσατε

Αν και αυτό ακούγεται εξαιρετικά αρνητικό, έχει και τα θετικά του. Μπορεί λοιπόν τα παιδιά να θυμούνται τις στιγμές που σας χρειάζονταν και δεν ήσασταν εκεί, είναι όμως κι αυτό μες στη ζωή επειδή δεν μπορείτε και δεν θα είστε πανταχού παρούσα. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη φορά που είδαν έναν κακό εφιάλτη κι εσείς δεν ξυπνήσατε να τον/την παρηγορήσετε ή εκείνη τη φορά που πήρε ένα πολύ καλό βαθμό στο σχολείο και ανυπομονούσε να επιστρέψει σπίτι ώστε να σας το πει. Αυτά είναι πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται και ως ενήλικοι.

Την συμπεριφορά που είχατε εσείς και ο σύντροφός σας μπροστά τους

Τα παιδιά λαμβάνουν νύξεις από σας όλη την ώρα, ακόμα κι όταν μιλάτε άσχημα για κάποιον πίσω από την πλάτη του ή αντιμιλάτε σε ένα άλλο πρόσωπο και μπορεί να το ερμηνεύσουν ως μια συμπεριφορά ακόμη και απέναντι στα ίδια. Όταν λοιπόν είστε σπίτι με τα παιδιά και αλληλεπιδράτε με τον σύντροφό σας φροντίστε να κρατάτε το κλίμα θετικό με αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον γιατί τα παιδιά φιλτράρουν τα πάντα και μαθαίνουν από την συμπεριφορά σας ακόμα κι αν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού. 
Από Αθανασιάδου Βιολέττα

Σχόλια