Πώς επηρεάζει το γέλιο τη νοημοσύνη των μωρών;

bigstock-Blond-Baby-Playing-With-Puzzle-214060941  

Κάνοντας το παιδί σας να γελάει ενώ παράλληλα του μαθαίνετε κάτι νέο θα μπορούσε να το βοηθήσει να μάθει πιο γρήγορα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Για παράδειγμα, τα βρέφη ηλικίας 18 μηνών που γελάνε την ώρα που τους δείχνετε πώς πρέπει να μαζέψουν ένα παιχνίδι από το πάτωμα αποδίδουν σημαντικά καλύτερα σε σχέση με εκείνα που παρακολουθούν μια απλή επίδειξη από την πλευρά των γονέων.
Πηγή : Διακόνημα
Οι ερευνητές από το Paris Descartes University αναφέρουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις του χιούμορ στη μάθηση των παιδιών σε τόσο νεαρή ηλικία και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οφείλονται σε θετικά συναισθήματα που επηρεάζουν ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Αναφερόμενοι σε προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε ενήλικες, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι: «Τα θετικά συναισθήματα μπορεί να έχουν επίδραση στη ντοπαμίνη και η απελευθέρωση ενδορφινών με τη σειρά της μπορεί να έχει επίδραση στη διαδικασία της μάθησης. Πράγματι, τα θετικά συναισθήματα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και διευκολύνουν τη γνωστική ευελιξία».
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cognition and Emotion αποδεικνύουν ότι το γέλιο μπορεί να αποτελεί διεγερτικό στοιχείο της μάθησης, ακόμη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ζωής. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι μηχανισμοί που διέπουν αυτή την επίδραση του γέλιου στην ικανότητα μάθησης των βρεφών και πιο συγκεκριμένα, γιατί τα μωρά που γελούν είναι καλύτερα στο να μιμούνται τις ακριβείς κινήσεις εκείνων που τους υποδεικνύουν να κάνουν κάτι.
Πηγή: infokids.gr

Σχόλια