Συμβουλές για ασφαλή χρήση του Internet από παιδιά



Όταν ερωτηθούν τα παιδιά κατά πόσον έχουν επισκεφθεί το Διαδίκτυο, τα περισσότερα παιδιά απαντούν άμεσα πως ΝΑΙ. Εννιάχρονα παιδιά ήδη σερφάρουν το Διαδίκτυο και όσο..
μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο το χρησιμοποιούν.

Οι γονείς μικρών παιδιών συχνά αναρωτιούνται: «Τι μπορώ να κάνω για να βεβαιωθώ ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, η χρήση χώρων συνομιλίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι ασφαλής για το παιδί μου;» Στο Cyberethics θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα αναφορικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ηθική χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη νέα τεχνολογία γενικότερα Για να το επιτύχουμε αυτό στοχεύουμε στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την ασφαλή και παραγωγική χρήση του Διαδικτύου. Ένας πρώτος τρόπος αντιμετώπισης κάποιου προβληματικού περιεχομένου είναι:
Πηγή : Τρομακτικό

Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι ευθύνη για το Διαδίκτυο και να αναφέρουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε παράνομα. Κάνοντας αυτό θα συνεισφέρουμε στην παρεμπόδιση παράνομων δραστηριοτήτων όπως παιδική πορνογραφία, σεξουαλική παρενόχληση ή προσπάθειες αποπλάνησης εφήβων μέσω συνομιλίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων.


Οι ακόλουθες συμβουλές ΚυβερνοΗθικής προσφέρουν προληπτική προστασία:


Ανακαλύψτε το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί σας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις πληροφορίες που προσφέρει. Για να εξοικειωθούν με τον κόσμο των μήντια, τα παιδιά χρειάζονται την βοήθεια των γονιών τους. Ως γονιός, κάντε μια εισαγωγή στο Διαδίκτυο επισημαίνοντας ιστοσελίδες που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά. Προσπαθήστε να βρείτε ενδιαφέρουσες και ψυχαγωγικές σελίδες. Ένας περιορισμένος αριθμός σελίδων είναι ικανοποιητικός για παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό.

Λίστα ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά.


Δημιουργήστε κωδικό πρόσβασης για το παιδί σας

Η χρήση του διαδικτύου θα γίνει ακόμα ευκολότερη αν δημιουργήσετε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για το παιδί σας.

Πώς να δημιουργήσετε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για το παιδί σας;


Τοποθέτηση αρχικής ιστοσελίδας για το παιδί σας

Μπορείτε να τοποθετήσετε μια σελίδας εύρεσης (search engine) για παιδιά ή την αγαπημένη ιστοσελίδα του παιδιού σας ως την αρχική σελίδα.

Πώς τοποθετώ μια αρχική σελίδα;


Σελίδες εύρεσης για παιδιά

Αλλάξτε την προ-τοποθετημένη σελίδα με μια σελίδα ειδικά για παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι να χρησιμοποιούν τις σελίδες εύρεσης για να ψάχνουν πληροφορίες, εντούτοις δεν θα συναντήσουν προβληματικές πληροφορίες.

Λίστα σελίδων εύρεσης για παιδιά


Δημιουργήστε μια θετική λίστα ιστοσελίδων

Για τα μικρότερα παιδιά συστήνεται όπως περιορίσετε τον αριθμό των ιστοσελίδων που μπορούν να επισκέπτονται. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια θετική λίστα που να περιέχει τις ιστοσελίδες αυτές. Επιλέξτε μόνο τις ιστοσελίδες που ανταποκρίνονται στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Μαζί με το παιδί σας βρείτε κι άλλες ιστοσελίδες και προσθέστε τις στην λίστα. Επομένως, οι επιλογές θα αυξηθούν και το παιδί σας θα ανακαλύψει καινούριες δυνατότητες του Διαδικτύου και θα μάθει πώς να χειρίζεται το νέο αυτό μέσο.

Λίστα ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά.


Σώστε σελίδες ως δημοφιλέστερες

Τα μικρά παιδιά πρέπει να εισέρχονται σε ιστοσελίδες μέσα από την λίστα των αγαπημένων τους ιστοσελίδων και όχι δακτυλογραφώντας την διεύθυνση της σελίδας. Χρησιμοποιώντας την λίστα αυτή αποφεύγονται λάθη στην δακτυλογράφηση που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα και προβληματικά αποτελέσματα.

Πώς μπορώ να σώσω μια σελίδα ως δημοφιλή;


Δώστε σημασία στην διαφήμιση

Ακόμα κι αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τηλεοπτικές σειρές, αστέρες, παιχνίδια δώστε σημασία στις εμπορικές προσφορές με διαφημίσεις. Για την δημιουργία μιας θετικής λίστας ιστοσελίδων, επιλέξτε ιστοσελίδες που δεν συνδέονται με διαφημίσεις.


Θέστε λογικούς κανόνες μαζί με το παιδί σας αναφορικά με την χρήση του Διαδικτύου

Σημαντικά θέματα που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μέσα στους κανόνες είναι για παράδειγμα η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, συμπεριφορά στο Διαδίκτυο και ποιες δραστηριότητες είναι αποδεκτές στην οικογένειά σας και ποιες δεν είναι. Να έχετε υπόψη ότι οι κανόνες λειτουργούν μόνο όταν τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται και τους αποδέχονται.


Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων

Εξηγήστε τους κινδύνους προώθησης προσωπικών στοιχείων στο παιδί σας. Πολλές ιστοσελίδες ζητούν προσωπικά δεδομένα για εξασφάλιση πρόσβασης στο περιεχόμενο. Ένας απλός κανόνας είναι το παιδί σας να μην δίνει ονόματα, διεύθυνση, τηλέφωνα και φωτογραφίες της οικογένειας σας εκτός κι αν έχετε δώσει την συγκατάθεση σας.


Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθεί την αρχή του netiquette

Netiquette σημαίνει η χρήση ανεπίσημων κανόνων συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο. Πολύ απλά πέστε: πράγματα που επιτρέπονται στην πραγματική ζωή επιτρέπονται και στο Διαδίκτυο. Πράγματα τα οποία απαγορεύονται στην πραγματική ζωή απαγορεύονται και στο Διαδίκτυο.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να εκτιμά τους άλλους και την ιδιοκτησία τους. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι οι κανόνες αποδεκτής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν λόγω του ότι είναι το Διαδίκτυο.


Συζητήστε με το παιδί σας την αληθοφάνεια του περιεχομένου του Διαδικτύου

Μάθετε στο παιδί σας πως ότι βρίσκουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθές. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ρωτάει όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι. Επίσης, δείξτε του πώς να ελέγχει την ακρίβεια ενός περιεχομένου συγκρίνοντάς το με άλλες πηγές.


Ελέγξτε λογισμικά φιλτραρίσματος, μπλοκαρίσματος και αξιολογήσεις

Υπάρχουν διάφορα λογισμικά φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος στην αγορά τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας τα οποία θα σας βοηθήσουν να μπλοκάρετε σελίδες τις οποίες θεωρείτε ανάρμοστες για το παιδί σας. Αυτά τα προγράμματα δουλεύουν με διάφορους τρόπους. Κάποια εμποδίζουν τους χρήστες από το να παραχωρήσουν συγκεκριμένα είδη πληροφοριών όπως το όνομα τους και την διεύθυνσή τους. Άλλα προγράμματα κρατούν μακριά το παιδί σας από χώρους συνομιλίας ή εμποδίζουν την ανάγνωση και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Γενικά, μπορείτε να διαμορφώσετε τα προγράμματα αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπλοκάρετε τα είδη ιστοσελίδων τα οποία εσείς θεωρείτε ενοχλητικά για το παιδί σας. Κατά πόσον είναι πρέπων να χρησιμοποιείτε αυτά τα προγράμματα είναι προσωπική σας υπόθεση. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοια προγράμματα, σας συστήνουμε να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί το θεωρείτε αναγκαίο. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπλοκάρετε ιστοσελίδες τις οποίες θα θέλατε να επισκέπτεται το παιδί σας. Επίσης, συστήνουμε όπως αναθεωρήσετε το πρόγραμμα αυτό τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά για το παιδί σας.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν υπηρεσίες που αξιολογούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων καθώς και προγράμματα φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος (π.χ. http://internet-filter-review.toptenreviews.com). Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι τα προγράμματα μπλοκαρίσματος και φιλτραρίσματος δεν μπορούν να προστατέψουν τους υπολογιστές σας από όλους τους κινδύνους. Δεν είναι αποτελεσματικά 100% σε σχέση με ανάρμοστο περιεχόμενο για το παιδί σας. Τα προγράμματα φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος δεν αντικαθιστούν την κριτική σκέψη.

Μην ξεχνάτε: Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του Διαδικτύου ξεπερνούν τους κινδύνους. Το Διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή γνώσεων και αναψυχής για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό και να εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο κατά ένα τρόπο ολοκληρωμένο.


Συμβουλές για Γονείς Εφήβων αναφορικά με την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο περισσότερο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, το ένα τρίτο όλων των εφήβων έχουν ήδη γνωρίσει λιγότερο ευχάριστα άτομα σε ένα χώρο συνομιλίας (chat room) ή είχαν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ενοχλητικό περιεχόμενο.

Οι γονείς των εφήβων συχνά αναρωτιούνται: «Τι μπορώ να κάνω για να βεβαιωθώ ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, η χρήση χώρων συνομιλίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι ασφαλής για το παιδί μου;» Στο Cyberethics θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα αναφορικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ηθική χρήση των κινητών τηλεφώνων και τη νέα τεχνολογία γενικότερα. Για να το επιτύχουμε αυτό στοχεύουμε στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την ασφαλή και παραγωγική χρήση του Διαδικτύου. Ένας πρώτος τρόπος αντιμετώπισης κάποιου προβληματικού περιεχομένου είναι:

Να αναφέρετε περιεχόμενο το οποίο θεωρείτε παράνομο στο SafenetCY Hotline ή στο +357 22674747+357 22674747.

Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι ευθύνη για το Διαδίκτυο και να αναφέρουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε παράνομα. Κάνοντας αυτό θα συνεισφέρουμε στην παρεμπόδιση παράνομων δραστηριοτήτων όπως παιδική πορνογραφία, σεξουαλική παρενόχληση ή προσπάθειες αποπλάνησης εφήβων μέσω συνομιλίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων.


Οι ακόλουθες συμβουλές ΚυβερνοΗθικής προσφέρουν προληπτική προστασία:


Θέστε λογικούς κανόνες μαζί με τον έφηβό σας αναφορικά με την χρήση του Διαδικτύου

Σημαντικά θέματα που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μέσα στους κανόνες είναι για παράδειγμα η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, συμπεριφορά στο Διαδίκτυο και ποιες δραστηριότητες είναι αποδεκτές στην οικογένειά σας και ποιες δεν είναι. Να έχετε υπόψη ότι οι κανόνες λειτουργούν μόνο όταν οι έφηβοι τους αντιλαμβάνονται και τους αποδέχονται.

Ενθαρρύνετε τον έφηβο σας να είναι προσεκτικός με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων

Εξηγήστε τους κινδύνους προώθησης προσωπικών στοιχείων στον έφηβό σας. Πολλές ιστοσελίδες ζητούν προσωπικά δεδομένα για εξασφάλιση πρόσβασης στο περιεχόμενο. Ένας απλός κανόνας είναι ο έφηβός σας να μην δίνει το ονόματα, διεύθυνση, τηλέφωνα και φωτογραφίες της οικογένειας σας εκτός κι αν έχετε δώσει την συγκατάθεση σας.


Ενθαρρύνετε τον έφηβο σας να ακολουθεί την αρχή του netiquette

Netiquette σημαίνει η χρήση ανεπίσημων κανόνων συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Πολύ απλά πέστε: πράγματα που επιτρέπονται στην πραγματική ζωή επιτρέπονται και στο Διαδίκτυο. Πράγματα τα οποία απαγορεύονται στην πραγματική ζωή απαγορεύονται και στο Διαδίκτυο.

Δείξτε στον έφηβο πώς να εκτιμά τους άλλους και την ιδιοκτησία τους. Εξηγήστε στον έφηβο σας ότι οι κανόνες αποδεκτής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν λόγω του ότι είναι το Διαδίκτυο.


Συζητήστε με τον έφηβο σας τους κινδύνους συνάντησης διαδικτυακών φίλων στην πραγματικότητα

Το Διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό μέρος για γνωριμίες με νέα άτομα, κυρίως για τους έφηβους. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, συζητήστε με τον έφηβο σας τους κινδύνους που κρύβονται όταν γνωρίζουν για πρώτη φορά ένα διαδικτυακό φίλο στην πραγματικότητα. Εξηγήστε τους ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Κάντε μια συμφωνία μαζί τους ότι θα συναντιούνται με διαδικτυακούς φίλους μόνο σε δημόσιους χώρους και συνοδευόμενοι από ένα φίλο/η.


Προωθήστε μια ανοικτή και δίκαιη επικοινωνία και ατμόσφαιρα με τον έφηβο σας

Να διατηρείτε την επικοινωνία ανοικτή ούτως ώστε ο έφηβος σας να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μοιραστεί με σας κάτι που τον έκανε και ένιωσε άβολα. Αν ο έφηβος σας πει για κάποιον ή κάτι που συνάντησε, η ανταπόκριση σας δεν πρέπει να είναι ρίξετε το φταίξιμο στον έφηβο ή να τους αφαιρέσετε το δικαίωμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Συζητήστε με το παιδί σας τις εμπειρίες του σε χώρους συνομιλίας, όταν σερφάρουν ή όταν παίζουν παιγνίδια. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Να θυμάστε – η ανταπόκριση σας θα καθορίσει κατά πόσον το παιδί σας θα σας εμπιστευθεί την επόμενη φορά που θα συναντήσει ένα πρόβλημα και πώς μαθαίνει να αντιμετωπίζει προβλήματα από μόνο του.


Μάθετε στον έφηβο σας πώς να μπλοκάρει κάποιον στο Διαδίκτυο και πώς να τους αναφέρει

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ένα τρίτο των εφήβων ηλικίας 12-19 ετών έχουν έρθει αντιμέτωποι με περιεχόμενο πορνογραφικό, ξενοφοβικό, κατά των ομοφυλοφίλων και βίαιο ή παρενοχλήθηκαν σε ένα χώρο συνομιλίας. Επομένως, μάθετε στο παιδί σας πώς να μπλοκάρει χρήστες.


Συζητήστε με το παιδί σας την αληθοφάνεια του περιεχομένου του Διαδικτύου

Μάθετε στο παιδί σας πως ότι βρίσκουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθές. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ρωτάει όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι. Επίσης, δείξτε του πώς να ελέγχει την ακρίβεια ενός περιεχομένου συγκρίνοντάς το με άλλες πηγές.


Συζητήστε με το παιδί σας πώς να χειρίζεται αλληλογραφία διαφημιστικού περιεχομένου

Αν το παιδί σας λαμβάνει αλληλογραφία και μηνύματα διαφημιστικού περιεχομένου, υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να πιστεύει ή να απαντά σε τέτοια μηνύματα.


Μάθετε όσα μπορείτε για το Διαδίκτυο

Συχνά οι έφηβοι γνωρίζουν πάρα πολλά για τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο, από Blogs, χώρους συνομιλίας, παιχνίδια και λογισμικά. Για να είστε σε θέση να αντιληφθείτε την συμπεριφορά του παιδιού σας στο Διαδίκτυο, μάθετε όσο το δυνατό περισσότερα για το Διαδίκτυο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό: εξοικειωθείτε με το Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το εσείς οι ίδιοι, κάντε ένα «Internet-Drivers-License», διαβάστε περιοδικά σχετικά με υπολογιστές και το Διαδίκτυο, ρωτήστε το παιδί σας.

Μάθετε τι κάνει το παιδί σας στο Διαδίκτυο και σε ποιους μιλάει

Ζητήστε από το παιδί σας να σας δείξει τι είναι «κουλ». Ζητήστε του να σας δείξει σελίδες στο Διαδίκτυο, προγράμματα κλπ από τα οποία μπορείτε κι εσείς να επωφεληθείτε. Ζητήστε του να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε προγράμματα που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει. Κάντε το «σερφάρισμα» μια οικογενειακή εμπειρία. Χρησιμοποιήστε το, για παράδειγμα, για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας, να επιλέξετε μια ταινία ή να ελέγξετε οικογενειακές δραστηριότητες. Κάντε το ίντερνετ ένα χώρο στον οποίο είστε εσείς ο μαθητής και το παιδί σας είναι ο δάσκαλος.


Συζητήστε την εμπειρία σας με άλλους γονείς

Κι άλλοι γονείς αντιμετωπίζουν τις ίδιες ανησυχίες με σας. Επωφεληθείτε ανταλλάσσοντας απόψεις και λύσεις με στόχο να αυξήσετε την κατανόηση σας σχετικά με το Διαδίκτυο γενικότερα αλλά και συγκεκριμένα τους κινδύνους που εγκυμονεί.


Ελέγξτε λογισμικά φιλτραρίσματος, μπλοκαρίσματος και αξιολογήσεις

Υπάρχουν διάφορα λογισμικά φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος στην αγορά τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας τα οποία θα σας βοηθήσουν να μπλοκάρετε σελίδες τις οποίες θεωρείτε ανάρμοστες για το παιδί σας. Αυτά τα προγράμματα δουλεύουν με διάφορους τρόπους. Κάποια εμποδίζουν τους χρήστες από το να παραχωρήσουν συγκεκριμένα είδη πληροφοριών όπως το όνομα τους και την διεύθυνσή τους. Άλλα προγράμματα κρατούν μακριά το παιδί σας από χώρους συνομιλίας ή εμποδίζουν την ανάγνωση και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Γενικά, μπορείτε να διαμορφώσετε τα προγράμματα αυτά με τέτοιο τρόπο ώστε να μπλοκάρετε τα είδη ιστοσελίδων τα οποία εσείς θεωρείτε ενοχλητικά για το παιδί σας. Κατά πόσον είναι πρέπων να χρησιμοποιείτε αυτά τα προγράμματα είναι προσωπική σας υπόθεση. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοια προγράμματα, σας συστήνουμε να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί το θεωρείτε αναγκαίο. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπλοκάρετε ιστοσελίδες τις οποίες θα θέλατε να επισκέπτεται το παιδί σας. Επίσης, συστήνουμε όπως αναθεωρείτε το πρόγραμμα αυτό τακτικά για να βεβαιώνεστε ότι λειτουργεί σωστά για το παιδί σας.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν υπηρεσίες που αξιολογούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων καθώς και προγράμματα φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος (π.χ. http://internet-filter-review.toptenreviews.com). Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι τα προγράμματα μπλοκαρίσματος και φιλτραρίσματος δεν μπορούν να προστατέψουν τους υπολογιστές σας από όλους τους κινδύνους. Δεν είναι αποτελεσματικά 100% σε σχέση με ανάρμοστο περιεχόμενο για το παιδί σας. Τα προγράμματα φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος δεν αντικαθιστούν την κριτική σκέψη.

Μην ξεχνάτε: Τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες του Διαδικτύου ξεπερνούν τους κινδύνους. Το Διαδίκτυο είναι μια εξαιρετική πηγή γνώσεων και αναψυχής για τους έφηβους. Είναι ένας κόσμος όπου οι έφηβοι μπορούν να κοινωνικοποιούνται εκτός σχολείου και της γειτονιάς τους. Μπορούν να γνωρίσουν νέους φίλους με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, αρέσκειες και αντιπάθειες. Επίσης, οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για προετοιμασία των σχολικών τους εργασιών και ως πηγή πληροφοριών.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό και να εκμεταλλεύεται το Διαδίκτυο κατά ένα τρόπο ολοκληρωμένο

Σχόλια

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου