Όλα για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ιώσεις

Boy-checkup
Γράφει η παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη
Με την έναρξη του σχολείου το συγχρωτισμό των παιδιών στις σχολικές αίθουσες και την αλλαγή του καιρού εμφανίζονται και οι πρώτες ιώσεις
Γιατί προσβάλλονται όμως συχνότερα τα παιδιά;
Η μεταβιβαζόμενη με το μητρικό θηλασμό ανοσία φθίνει σταδιακά μετά τους 6-12 μήνες .Παράλληλα  έως περίπου την ηλικία των πέντε ετών τα παιδιά στερούνται ειδικών αμυντικών μηχανισμών ,κυρίως ως προς τη δυνατότητα παραγωγής αντισωμάτων απέναντι σε νέες λοιμώξεις .
areth1Ποιες είναι οι συχνότερες ιώσεις του φθινοπώρου / χειμώνα;
Οι “συνήθεις ένοχοι” είναι οι αδενοιοί, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοιός ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV),οι ιοί της γρίπης τύπου Α και Β ,οι ιοί της παργρίππης ,ενώ ο ρότα ιός ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας .
Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα τους;
Στις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις η συμπτωματολογία είναι ήπια .Συνάχι, μπούκωμα στη μύτη, φτάρνισμα, πονόλαιμος ,βήχας ξηρός ή με απόχρεμψη και καταβολή δυνάμεων είναι κάποιες από τα συνηθέστερα συμπτώματα .Το χαρακτηριστικό των ιώσεων είναι ότι ακόμη και με υψηλό πυρετό η εικόνα του παιδιού δεν είναι επηρεασμένη.
Πηγή :Mommy
Πώς μεταδίδονται οι ιογενείς λοιμώξεις; 
Δυστυχώς ένα άρρωστο παιδάκι μπορεί να μεταδώσει τον ιό 2-3 24ωρα πριν ακόμη να νοσήσει
έως και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου μετάδοση των ιώσεων γίνεται είτε με άμεση επαφή ή με μεταφορά μέσω εκκρίσεων του αναπνευστικού .Ένα παιδί ή ενήλικας μολυσμένος από κάποιο ιό τον μεταφέρει στα χέρια του μετά από το σκούπισμα της μύτης του (ή μετά από χρήση της τουαλέτας σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ) και μολύνει ότι αγγίζει -παιχνίδια , έπιπλα ,διάφορα αντικείμενα -.
Στα μολυσμένα αντικείμενα οι ιοί του αναπνευστικού επιβιώνουν έως και τρία 24ωρα.
Ποιες είναι οι διάφορες της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα; 
Πάνω από 200 είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα ,για αυτό και ένα άτομο μπορεί να περάσει δύο ή και παραπάνω κρυολογήματα καθώς αποκτάται προσωρινή ανοσία μόνο έναντι του ιού που προκάλεσε το συγκεκριμένο κρυολόγημα ενώ παραμένει ευαίσθητο στους υπόλοιπους.
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος  διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες  και είναι συνάχι ,δακρύρροια, φτάρνισμα ,πονόλαιμος, βραχνάδα, ξερό βήχας ,αίσθημα κακοτυχίας ακόμη και πυρετός
Οι επιδημίες της γρίπης εκδηλώνονται συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου -Μαρτίου με αιφνίδια έναρξη του πυρετού ,ρίγος, βήχα, κεφαλαλγία ,κακουχία ,μυαλγία ενώ προεξάρχουν τα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως  φαρυγγαλγία , μπούκωμα , καταρροή , βήχας .Τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν ναυτία ,εμετούς και κοιλιακό άλγος .
Ποιες είναι οι επιπλοκές των ιώσεων; 
Αν και σπάνια,  όλες οι ιώσεις μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές. Η συνηθέστερη είναι οι βακτηριακές επιμολύνσεις λόγω μειωμένης άμυνας του νόσου ντος οργανισμού . Οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από λοίμωξη με το ιό της γρίπης ,παρά γρίπης, RSV, hMPV, τους αδενικούς και τους ρινικούς. Οι πιο συχνές επιπλοκές της γρίπης είναι η μυοσίτιδα , η σηψαιμία και η πνευμονία.
Πότε πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει; 
-Σε πυρετό που δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιπυρετικών και συνοδεύεται με ρίγος ,ανορεξία ,νωθρότητα ,επηρεασμένη γενική κατάσταση ,υπνηλία, κεφαλαλγία , εμετούς ή και εξάνθημα απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδίατρο.
-όταν το παιδί εμφανίσει ταχύπνοια ή αναπνέει γρήγορα με θορυβώδη αναπνοή
-όταν ο βήχας ακόμη και χωρίς πυρετό διαρκεί πάνω από 7-10 ημέρες.
-όταν το παιδιά παραπονιέται για πόνους στα πόδια και δυσκολία να περπατήσει ( μυοσίτιδα).
-όταν η σίτιση είναι κάτω από το μισό των αναγκών του ενώ παράλληλα κάνει διάρροιες .
Υπάρχει τρόπος να προφυλαχτούν τα παιδιά;
Ο θηλασμός τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικός .
Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο συχνό αερισμό των χωρών και στο πλύσιμο των παιχνιδιών και των χεριών.
Η διατροφή παίζει ρόλο;
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή ,πράσινα λαχανικά ,δημητριακά) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα .Οι βιταμίνες Α, D,B6 καθώς και τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος και σελήνιο φαίνεται πως παρέχουν προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης φαίνεται πως βοηθούν το γάλα ,το γιαούρτι, το τυρί ,το ψάρι , το κοτόπουλο ,το μοσχάρι, τα όσπρια, το καρότο, το λάχανο, το σπανάκι ,οι μπανάνες, τα μήλα ,τα πορτοκάλια, το ρύζι, οι πατάτες.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις;
Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει ενώ είναι σημαντική η ξεκούραση ,η αποφυγή της κόπωση, η σωστή διατροφή .Τα παιδιά καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της ,περίπου 3-6 ημέρες.
Στη γρίπη προτείνεται έναρξη ειδικής αντιιικής αγωγής τα πρώτα δυο 24ωρα.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία των ιώσεων
areth1Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.
Τηλ: 30 210 613259330 210 6132593, 69709673746970967374
www.kidshealthcare.gr
paidiatros@kidshealthcare.gr
Διαβάστε επίσης:

Σχόλια