Πόσο πρέπει να τρώει ένα νήπιο;



Παλεύετε για να το ταΐσετε; Πιστεύετε πως το παιδάκι σας τρώει υπερβολικά πολύ; Το βρετανικό...
Infant and Toddler Forum έχει σχεδιάσει έναν πλήρη οδηγό για τις μερίδες που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα τροφών στα παιδιά ηλικίας 1 έως και 4 ετών.

Ενδεικτικά, τα πιάτα στα οποία έχουν φωτογραφηθεί οι μερίδες είναι: 23 και 16,5 εκατοστά σε διάμετρο (λευκό πιάτο) και 12 εκατοστά σε διάμετρο (γυάλινο πιάτο).
 
Πηγή : Τρομακτικό

Σημειώστε πως οι τροφές με τον αστερίσκο* θα πρέπει να δίνονται μόνο τις ώρες των γευμάτων και δεν θα πρέπει να τις δίνετε περισσότερες από μία φορές ως σνακ, γιατί οι τροφές αυτές περιέχουν ζάχαρη.

Όπου TBSP (tablespoon) η κουταλιά της σούπας και tsp (teaspoon) το κουταλάκι του γλυκού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οδηγίες για τις έξι κατηγορίες τροφών είναι οι εξής:

Κίτρινη: Ψωμί, δημητριακά, πατάτες και άλλες αμυλούχες τροφές.

Δώστε του μία από τις προτάσεις της ομάδας αυτής με κάθε γεύμα ή και ως σνακ.

Πράσινη: Φρούτα και λαχανικά

Δώστε του τουλάχιστον 1-2 μερίδες από αυτή την ομάδα σε κάθε γεύμα και επίσης ως σνακ.
Οι τροφές αυτές είναι χαμηλές σε ενέργεια και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν τα νήπια μπορούν να φάνε και μεγαλύτερες μερίδες αν θέλουν.

Μπλε: Γάλα, τυρί και γιαούρτι

Προσφέρετε μία από αυτές τις τροφές στις μερίδες που αναφέρονται συνολικά 3 φορές την ημέρα.

Το γάλα θα πρέπει να το δίνετε σε κούπα ή ποτήρι και όχι σε μπιμπερό ή μπουκάλι. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε ημιαποβουτυρωμένο γάλα από την ηλικία των 2 ετών και αποβουτυρωμένο από τα πέντε του χρόνια, αν το παιδάκι σας τρώει τροφές από διάφορες ομάδες.

Ροζ: Κρέας, ψάρι, αβγά, ξηροί καρποί και όσπρια

Δώστε του μία μερίδα από την ομάδα αυτή 2 με 3 φορές την ημέρα. Δύο αν το παιδάκι σας τρώει κρέας και ψάρι και 3 φορές αν ακολουθείτε τη χορτοφαγία.

Μοβ: Τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη

Τα νήπια που είναι μικρότερα των δύο ετών έχουν λιγότερες ανάγκες σε ενέργεια και δεν θα πρέπει να τρώνει γλυκά, κέικ, μπισκότα, καραμέλες, σοκολάτα ή αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες περιορίστε τα μπισκότα τα κέικ και τις γλυκές κρέμες σε 1 την ημέρα και τις καραμέλες, τα αλμυρά σνακ και τα γλυκά ροφήματα σε ένα την εβδομάδα.

Γκρι: Συνδυαστικές τροφές από διάφορες ομάδες

Η ομάδα αυτή θα πρέπει να καταναλώνεται στις μερίδες που αναγράφονται, μιας και συνδυάζουν διάφορες τροφές από άλλες ομάδες.

Σχόλια