Πρώτη Δημοτικού: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας



Back to school...
Όλα της πρώτης δύσκολα, όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς. Για τα παιδάκια της πρώτης τάξης του Δημοτικού, αυτή η νέα αρχή είναι μια νέα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Τι συμβαίνει στην πρώτη τάξη;

Τα πρωτάκια θα μάθουν για πρώτη φορά να γράφουν και να διαβάζουν. Αυτό όμως στην αρχή θα μοιάζει βουνό, καθώς απαιτεί αρκετό γράψιμο και αρκετή μελέτη. Μην ανησυχείτε όμως καθώς με εξάσκηση θα μπουν γρήγορα στους νέους ρυθμούς και θα συνηθίσουν. Να είστε σίγουρα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα όλο αυτό θα το έχουν καταφέρει.
Πηγή: Τρομακτικό

Τι θα μάθουν στην πρώτη Δημοτικού;

Θα μάθουν να κάθονται στο θρανίο.
Τέλειωσε ο καιρός που μπορούσαν τα μικρά σας να τρέχουν αριστερά και δεξιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Τώρα θα μάθουν να προσέχουν, να μη χαζεύουν και να μη μιλάνε με τον διπλανό τους τη στιγμή που η δασκάλα μιλάει.

Θα μάθουν να γράφουν
Πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά συναρπαστική καθώς θα πρέπει να κατανοήσουν τις σύνθετες λέξεις, τις συλλαβές και τα γράμματα. Μην βιαστείτε να το μαλώσετε για τα τυχόν ορθογραφικά λαθάκια που θα κάνουν. Τα ορθογραφικά λάθη στην πρώτη τάξη δεν έχουν σημασία. Τα παιδιά θα πρέπει μέχρι να τελειώσουν την πρώτη τάξη, να έχουν μάθει πότε βάζουμε κεφαλαίο γράμμα και πότε μικρό καθώς και το ότι τελειώνουμε μια πρόταση με τελεία.

Θα μάθουν να διαβάζουν
Αν και μας φαίνεται δύσκολη η ανάγνωση, τελικά δεν είναι. Τα παιδιά θα μάθουν σιγά σιγά να συλλαβίζουν και τέλος θα καταλήξουν να διαβάζουν απλές λεξούλες.

Θα μάθουν πρόσθεση και αφαίρεση
Όλα τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ξέρουν να μετρούν. Δεν είναι όμως αυτή η πρόκληση. Η πρόκληση είναι να μάθουν να προσθέτουν και να αφαιρούν.

Πώς μπορεί όμως ένας γονιός να βοηθήσει το πρωτάκι του;

  • Με απλές καθημερινές και ΟΧΙ πιεστικές ασκήσεις, ως γονείς θα καταφέρετε να βοηθήσετε το μικρό σας στα πρώτα του μαθήματα.
  • Μην τονίζετε τα ορθογραφικά του λάθη και προς Θεού, μη χρησιμοποιείτε εκφράσεις «Ο Γιωργάκης γιατί το γράφει σωστά και εσύ όχι». Να διορθώνετε τα λάθη του αλλά διακριτικά.
  • Ζητήστε του στις ζωγραφιές να βάζει τίτλους όπως για παράδειγμα, «Η μαμά και ο Μπαμπάς».
  • Όταν του λέτε την ορθογραφία, προσπαθείτε να προφέρετε καθαρά τις λέξεις.
  • Για τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις, αντί για φασόλια και κέρματα, χρησιμοποιήστε αυτοκινητάκια, καραμέλες ή μικρές γόμες.
  • Ζητήστε του κάθε φορά που βρίσκεστε έξω από το σπίτι να σας διαβάζει τις ταμπέλες από τα καταστήματα ή στα περιοδικά να σας διαβάζει τους τίτλους. Βοηθήστε το και δείξτε του να καταλάβει ότι η αναγνωστική ικανότητα έχει αξία, καθώς του επιτρέπει να διαβάζει και να αναγνωρίζει καθετί γύρω του

Σχόλια