Πώς εκφράζουν τα μωρά την αγάπη τους;


Τον πρώτο καιρό της ζωής τους τα μωρά δεν είναι ιδιαιτέρως «εκδηλωτικά» (φύσει, όχι θέσει), με αποτέλεσμα η αγάπη των μαμάδων να φαίνεται –τις πρώτες αυτές εβδομάδες- σαν να μην έχει ανταπόκριση... 

Το δέσιμο, η αγάπη και η τρυφερότητα θα έρθουν –είναι αναπόφευκτο. Αλλά πότε και πώς εκφράζουν τα μωρά την αγάπη τους; Και, αν τα δείγματα της αγάπης είναι φτιαγμένα στη γλώσσα των μωρών, πώς θα τα… αποκωδικοποιήσει η μαμά;
Πηγή : Τρομακτικό

Διαβάστε το παρακάτω, μάθετε με ποιον τρόπο δείχνουν τα μωρά την αγάπη τους και μην χάσετε ευκαιρία να την αντλήσετε!

Σας αναγνωρίζει

Αν τοποθετούσατε το βρέφος σας σε ένα «σταυροδρόμι» όπου η μία οδός θα οδηγούσε σε έναν ολάνθιστο, εξωτικό κήπο και η άλλη στην ιδρωμένη μπλούζα σας, θα διάλεγε οπωσδήποτε να κατευθυνθεί προς τη μυρωδιά της μανούλας. Σύμφωνα με τη Νευρολόγο Lise Eliot «Ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα της ζωή του, ένα μωρό θέλει να στρέφεται προς το στήθος της μαμάς του». Για το νεογέννητό σας, τίποτα δεν μυρίζει πιο γλυκά από εσάς.

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά αναγνωρίζουν τον φροντιστή τους –δηλαδή τη μαμά, εκτός σπάνιων περιπτώσεων- και τον προτιμούν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με την Alison Gopnik Καθηγήτρια Παθολογίας στο Μπέρκλεϋ. Σύμφωνα με την A. Gopnik, σε πρόσφατη έρευνα, βρέφη που θήλαζαν τοποθετήθηκαν από τους μελετητές ανάμεσα σε δύο μαξιλάρα θηλασμού –το ένα ήταν της μαμάς τους και το άλλο όχι. Και, ναι, σωστά μαντέψατε: τα μωρά έστρεψαν το κεφάλι τους προς το σωστό μαξιλάρι, αναγνωρίζοντας τη μυρωδιά της μαμάς τους (και του φαγητού που παράγει).

Σας… φλερτάρει!

«Ένα περίπου μήνα μετά την γέννησή τους, τα μωρά ανταποκρίνονται στις εκφράσεις του προσώπου της μαμάς τους», σύμφωνα με την Gopnik. Πονηρά βλέμματα και χαμογελάκια, παιχνίδια με τα μάτια και αστείες γκριμάτσες αρχίζουν να ανταλλάσσονται μεταξύ βρέφους και μαμάς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η παιχνιδιάρικη διάθεση είναι τόσο θεμελιώδης για το δέσιμό του με τη μαμά, όσο και η κάλυψη των φυσικών του αναγκών.

Μέχρι να φτάσει στους 4 μήνες, το μωρό έχει συνηθίσει τον κόσμο και το περιβάλλον και η ζωή του είναι πια πιο «ρυθμισμένη». Μπορεί επομένως να ξεκινήσει να ασχολείται λιγότερο με τις σωματικές του ανάγκες και να επιδοθεί πιο επισταμένα στο… φλερτ με τη μαμά. Ανταποδώστε. Η πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή μαθαίνει στο μωρό σας ότι με ένα βλέμμα του, μπορεί να σας δείξει πόσο ευτυχισμένο είναι που είστε μαζί!

Σας κοιτάζει πολύ έντονα!



Ήδη από τη γέννησή του το εκκολαπτόμενο ανθρωπάκι σας μπορεί να σας αναγνωρίσει –το είπαμε και προηγουμένως. Το επόμενο βήμα στη σχέση σας θα είναι το να σας κοιτάζει πολύ επίμονα (τόσο, που αν ήταν ενήλικας, θα του λέγατε «Τι κοιτάς, ρε;»). Τα επίμονα βλέμματα του βρέφους είναι δείγμα της αγάπης του, αφού, στην ουσία, προσπαθεί να «ρουφήξει» κάθε λεπτομέρεια του λατρεμένου του προσώπου.

Χαμογελάει γλυκά

Το «κοινωνικό» χαμόγελο –δηλαδή, το ενσυνείδητο- ξεκινά να φωτίζει τις ημέρες των γονιών μετά την έκτη εβδομάδα ζωής του μωρού. Τότε, το μωρό σας θα «σκάει» χαμόγελα απλώς επειδή μπήκατε στο δωμάτιο ή επειδή του τραγουδάτε. Το πρόσωπο της μαμάς του ταυτίζεται με την αίσθηση της ευτυχίας –δεν ξέρει ακόμα πώς να σας το πει, αλλά το κάνετε χαρούμενο και, ναι, σας αγαπάει.
Δεν αντέχει μακριά σας

Μισό χρόνο μετά τον ερχομό του στον κόσμο, το μωρό δεν νιώθει καθόλου χαρούμενο όταν η μαμά του λείπει –αντιθέτως, είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένο! Όταν η μαμά απομακρύνεται, κατσουφιάζει, σμίγει τα φρύδια και, τελικά, κλαίει γοερά. Όταν αρχίσει να μπουσουλάει, πεδίο δόξης λαμπρό θα ανοιχτεί μπροστά του. Είναι τότε που απ’ τη μία θα σκέφτεται «Τέλεια, μπορώ να κουνηθώ μόνος μου! Κόσμε, σου ‘ρχομαι!» και από την άλλη –τρία… μπουσουλήματα μετά- επιστρέφει τρέχοντας στην αγκαλιά σας, που είναι η ζεστή, φιλόξενη και ασφαλής βάση του.


Σας μιμείται

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το μωρό σας, θα διαπιστώσετε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του προσπαθεί να σας μιμηθεί. Όπως όλοι οι άνθρωποι –ενήλικοι κι ανήλικοι- έτσι και τα βρέφη μιμούνται τις πράξεις, τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των αγαπημένων τους προσώπων. «Πρόκειται για σημάδι που σημαίνει ότι το παιδί είναι δεμένο μαζί σας και θεωρεί σημαντικά όλα τα πράγματα στα οποία δίνετε σημασία», λέει ο παιδίατρος Harvey Karp. Η συνήθεια αυτή, λέγεται «αμοιβαία προσοχή», αρχίζει όταν το μωρό είναι μερικών μόλις μηνών και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τον ένατο μήνα

Σχόλια