Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ρούχα για παιδιά


Γεμάτοι χαρά βγαίνουμε όλοι στα μαγαζιά ειδικά όταν πρόκειται να αγοράσουν ρούχα για τα παιδιά. Έχουμε την δυνατότητα να διαλέξουμε όμορφα ρουχαλάκια σε διάφορα χρώματα και σε...
πολλά σχέδια για όλες τις ηλικίες. Πέρα όμως από το γούστο μας για να διαλέξουμε ρούχα για τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουμε και άλλα πράγματα τα οποία είναι βασικά για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Κατάλληλο μέγεθος

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να αγοράζουμε ρούχα στο κατάλληλο μέγεθος για τα παιδιά. Δεν πρέπει τα ρούχα να στενεύουν τα παιδιά γιατί μπορεί να τους προκαλεί αίσθηση δυσφορίας χωρίς να το καταλαβαίνουν πράγμα που δημιουργεί εκνευρισμό αλλά και μεγαλύτερό κίνδυνο εάν το ρούχο σφίγγει πολύ το παιδί. Αλλά ούτε και πολύ μεγαλύτερα πρέπει να είναι γιατί υπάρχει περίπτωση να εμποδίζονται τα παιδιά στο βάδισμα. Ακόμα υπάρχει κίνδυνος να περιελιχθεί το ρούχο γύρω από το σώμα των παιδιών και να τα σφίγγει πολύ και σ’ αυτή την περίπτωση.
Πηγή : Τρομακτικό


Υποαλλεργικά υφάσματα

Ακόμα και αν δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αλλεργία στο παιδί είναι πολύ καλό να επιλέγουμε να του πάρουμε ρούχα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υποαλλεργικά υφάσματα. Έτσι μπορούμε νε ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιος ερεθισμός στο παιδί ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Αντικείμενα που μπορεί να καταπωθούν

Ιδιαίτερα για τις μικρότερες ηλικίες μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ρούχα τα οποία διαθέτουν αντικείμενα που μπορούν να αποσπαστούν και να καταπωθούν . Ειδικά με το θέμα αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Χημικοί κίνδυνοι

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προσέχουμε τα ρούχα γιατί υπάρχουν κίνδυνοι εξ’ αιτίας κάποιων χημικών τα οποία μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή, τη βαφή ή το φινίρισμα των παιδικών ρούχων.

ΕΛΟΤ-ΕΝ 14682:2004 Ασφάλεια Παιδικών Ενδυμάτων

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν οι προδιαγραφές σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ-ΕΝ 14682:2004 «Ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων-Κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα» γιατί τα κορδόνια μπορεί να φανούν πολύ επικίνδυνα και όχι μόνο στα πολύ μικρά παιδιά αλλά και στα λίγο μεγαλύτερα. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε:

το υλικό από το ποίο είναι φτιαγμένα τα κορδόνια ιδίως αν είναι ελαστικά
το μήκος των κορδονιών να μην προεξέχει πολύ από το υπόλοιπο ρούχο, και
τα σημεία του ρούχου στα οποία υπάρχουν κορδόνια.

Σχόλια