Πρόγραμμα αναδοχής σπουδών ,παιδιών από την Ουγκάντα (τρίτος χρόνος)



 
φωτογραφία: Δήμητρα Ζωή Σαμπαζιώτη
Την Πέμπτη 28 Αυγούστου  από το Ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα, είχαμε συνάντηση με  τον π.Γεώργιο Νυόμπι  και τον  κατηχητή Χριστοφόρο Μουγίνγκο ,προκειμένου να μιλήσουμε για το  πρόγραμμα της αναδοχής σπουδών για παιδιά από την Ουγκάντα από οικογένειες Ελλήνων .
Είδαμε  μαζί τα νέα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής  για το πρόγραμμα αυτό .Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά  που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα(2012) τα παιδιά που πήγαν στο σχολείο  ήταν 15 .Τη δεύτερη  (2013) ανέβηκαν στα 60, και φέτος (2014) τα παιδιά ανεβαίνουν στα 100...Έχει ο Θεός!!

Είδαμε τις φωτογραφίες των παιδιών  και τις αιτήσεις ,θαυμάσαμε την οργάνωση και την τάξη του αρχείου  από πλευράς του κατηχητή Χριστοφόρου αφού εκείνος μαζί με τον π.Γεώργιο έχουν αναλάβει τη συλλογή και την πληρωμή των διδάκτρων των χρημάτων στην Ουγκάντα.Τα χρήματα δίδονται κατ ευθείαν στο σχολείο, και ο ταμίας του σχολείου υπογράφει σχετικό έντυπο. Επιπλέον ζητούμε από τα παιδιά  να φέρνουν τους βαθμούς των επιδόσεών τους . Αυτό τους κάνει περισσότερο υπέυθυνους , αφού τα χρήματα δεν καθόλου εύκολο να βρεθούν ,γεγονός που το θυμίζουμε συχνά. Τους ζητούμε ακόμη να αλληλογραφούν με τους αναδόχους γονείς τους μιλώντας για τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Στο πρόγραμμα αυτό προηγούνται παιδιά με μεγάλα οικογενειακά προβλήματα και κυρίως ορφανά.Το σχολείο  είναι σημαντική βοήθεια για μία οικογένεια και  αποτελεί και αποφυγή του περιθωρίου από μέρους των παιδιών.

Πολλές οικογένειες Ελλήνων  παρ όλες τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας ,έχουν ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αυτό δίνοντας 150 ευρώ για ένα χρόνο συνολικά για ένα παιδί, ώστε να πάει στο σχολείο.
Από πέρυσι (2013) στο πρόγραμμα καθιερώσαμε και δημιουργούνται μικρά γκρουπ  τριών ή τεσσάρων οικογενειών (μετά από δική τους συνενόηση)   που καλύπτουν το συνολικό ποσό.

Τα μέλη της Ελλάδος  που εργάζονται στο πρόγραμμα της αναδοχής σπουδών για παιδιά στην Ουγκάντα είναι οι  : Χριστόδουλος Παπαφώτης,Ελένη Μαρκοπούλου,Σταυρούλα Χαβατζόγλου και Σταυρούλα Λαμπίδη.Τα χρήματα μαζεύονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου ,αρχές Οκτωβρίου.
 Πληροφορίες  στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής  2295022228 (π.Εφραίμ Παναούσης).
Ευχαριστούμε.

Σχόλια