Πώς να αναγνωρίσετε την ουρολοίμωξη στο παιδί σας



Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι υπεύθυνες για μια σειρά σημαντικών επισκέψεων στον παιδίατρο κάθε χρόνο, καθώς είναι από αυτά τα προβλήματα που δεν επιλύονται με…
σπιτικές θεραπείες.

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται όταν τα βακτήρια μολύνουν τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος.
Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, μπορούν να ζήσουν στον πεπτικό σωλήνα, τον κόλπο, ή γύρω από την ουρήθρα και κανονικά δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα εκεί. Αλλά αν αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στην ουρήθρα, μπορούν να ταξιδέψουν προς την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης είναι ένας τύπος ουρολοίμωξης που επηρεάζει την ουροδόχο κύστη, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί προς τα πάνω, προς τα νεφρά.
Πηγή τρομακτικό

Τα βακτήρια που οδηγούν σε ουρολοιμώξεις, μπορεί να εξαλειφθούν από το ουροποιητικό σύστημα, πριν προκαλέσουν μια μόλυνση, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση σε άτομα που είναι επιρρεπή σ’ αυτά. Τα κορίτσια, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να πάθουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος από ό,τι τα αγόρια.

Συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης, είναι η αίσθηση καψίματος όταν το παιδί ουρεί, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, όπου βρίσκεται η κύστη, η συχνότητα της ούρησης -το παιδί αισθάνεται την ανάγκη να πηγαίνει συνέχεια στην τουαλέτα, ωστόσο βγαίνει μόλις μια ελάχιστη ποσότητα ούρων- και η διαδικασία του επείγοντος, καθώς αισθάνεται ότι πρέπει να ουρήσει αυτή τη στιγμή.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί το παιδί να αναπτύξει πυρετό. Αλλά οι περισσότερες ουρολοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, συνήθως δεν σχετίζονται με πυρετό.

Αλλα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Δυσώδη ούρα
* Τα ούρα φαίνονται γαλακτώδη, θολά ή κοκκινωπά
* Κούραση
* Ρίγη ή πυρετός

Tα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι πιο δύσκολο να τα αναγνωρίσει κανείς στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Μερικές φορές τα παιδιά δεν παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης ή μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσουν τι τούς συμβαίνει στους γονείς τους.

Εάν το παιδί σας έχει τις ακόλουθες ενδείξεις μιας πιθανής ουρολοίμωξης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό:

* Ευερέθιστη διάθεση
* Ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες και όρεξη
* Ανεξήγητος και επίμονος πυρετός
* Ακράτεια (το παιδί «βρέχει» τα ρούχα του και το κρεβάτι, παρόλο που έχει εκπαιδευτεί να πηγαίνει στην τουαλέτα)
* Διάρροια
* Επίμονα χαμηλό επίπεδο ενέργειας ή αδιαθεσία

Θεραπεία της ουρολοίμωξης

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης, συνήθως είναι μια φυσική εξέταση και ένα δείγμα ούρων. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα ούρα για την παρουσία βακτηρίων, δεδομένου ότι οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές στα παιδιά και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα κορίτσια, με κυριότερο σύμπτωμα το κάψιμο κατά την ούρηση.

Οταν η ουρολοίμωξη διαγνωστεί, ο γιατρός του παιδιού θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να εξολοθρευτούν τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη.

Είναι σημαντικό να παίρνει το παιδί τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες και να ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των φαρμάκων, ακόμα και αν τα συμπτώματα καλυτερέψουν. Ο παιδίατρος μπορεί, επίσης, να ζητήσει περισσότερες εξετάσεις, αφότου το παιδί σας ολοκληρώσει τη θεραπεία του. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να γίνουν για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος του παιδιού σας, όπως μία μικρή εμπλοκή που θα μπορούσε να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων
Εάν το παιδί σας έχει την τάση να παθαίνει ουρολοιμώξεις, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψή τους:

Σπρώξτε τα υγρά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετό νερό κάθε μέρα. Ο χυμός των βακκινίων (cranberries) μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης.
Ενθαρρύνετε τις τακτικές επισκέψεις στο μπάνιο. Διδάξτε το παιδί σας να πηγαίνει να ουρήσει όποτε αισθάνεται την ανάγκη και να μη το αφήνει για αργότερα.

Μαθήματα τουαλέτας. Διδάξτε την κόρη σας να σκουπίζεται καλά, από εμπρός προς τα πίσω, μόλις πάει στην τουαλέτα.

Επιλογή ρούχων. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε να ντύνετε το παιδί σας με εφαρμοστά ρούχα.

Αυτές τις συμβουλές πρόληψης είναι εύκολο να τις ακολουθήσετε και δεν κοστίζουν. Υπενθυμίστε στο παιδί σας, με ήπιο τόνο αλλά σταθερά πως πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές, χωρίς να το κάνετε να ανησυχήσει.

medinova

Σχόλια