Πώς να ετοιμάσετε τα παιδιά για τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Της Δρ. Ευφροσύνης Καλύβα
Παιδοψυχολόγου

kalyva@city.academic.gr                
 
Τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά αποχαιρετούν την ξεγνοιασιά των διακοπών για να γυρίσουν και πάλι στα θρανία. Για κάποια από αυτά είναι μια ευχάριστη αλλαγή που την προσμένουν από καιρό, ενώ για άλλα παιδιά είναι μια αρνητική ή αγχογόνα διαδικασία.
Τα παιδιά που αντιδρούν στην επιστροφή τους στο σχολείο μπορεί να έχουν βιώσει κάποια δυσάρεστη κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση ή να αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Οι γονείς δεν πρέπει να ενδίδουν στην πιθανή άρνηση του παιδιού τους να παει στο σχολείο, αλλά να συζητήσουν μαζί του για τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς και να επιχειρήσουν να βρουν από κοινού μια λύση.
Αν και η πρώτη επαφή με το σχολικό περιβάλλον είναι θετική και ευχάριστη για την πλειοψηφία των μαθητών, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να προτετοιμάσουν καλύτερα τα παιδιά τους:

  1. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να περνάνε κάποιο χρόνο μακρυά τους με συνομηλίκους ή ενήλικες σε κάποιο ελεγχόμενο πλαίσιο για να αποκτήσουν ανεξαρτησία.
  2. Να μάθουν στα παιδιά κάποια πράγματα που θα τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα, όπως για παράδειγμα να βάζουν τα παπούτσιά τους ή να κρεμάνε τα μπουφάν τους.
  3. Να επισκεφτούν το σχολείο μαζί με τα παιδιά και να εξοικειωθούν με τον περιβάλλοντα χώρο.
  4. Να μιλήσουν στα παιδιά για το ρόλο του εκπαιδευτικού και να τους εξηγήσουν ότι είναι το άτομο που αποτελεί σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο πλαίσιο.
  5. Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι θα είναι στο σχολείο για ορισμένες μόνο ώρες και μετά θα επιστρέψουν στο σπίτι τους.
  6. Να ψωνίσουν μαζί με τα παιδιά τα σχολικά είδη (ανάλογα πάντα και με τις οικονομικές τους δυνατότητες) και να τους πουνε ότι τώρα πια έχουν μεγαλώσει και έχουν και εκείνα τη δική τους «δουλειά».
  7. Να μιλήσουν στα παιδιά για τα θετικά βιώματα που είχαν οι ίδιοι από τα σχολικά τους χρόνια.
  8. Να παραθέσουν στα παιδιά παραδείγματα φίλων ή γνωστών που πηγαίνουν σχολείο και να τους εξηγήσουν ότι είναι κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά.
  9. Να δώσουν στα παιδιά κάποιο προσωπικό τους αντικείμενο (π.χ., μια φωτογραφία) που μπορούν να έχουν αρχικά μαζί τους για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
  10. Να μη μεταφέρουν στα παιδιά τις ενοχές που τυχόν νοιώθουν όταν δουλεύουν και αναγκάζονται να τα πανε σε κάποιο προσχολικό πλαίσιο.
Καλή σχολική χρονιά!

Σχόλια