Το Περιβόλι της Παναγίας

Περιβόλι της Παναγίας έχει ονομασθεί το Άγιον Όρος, το μεγαλύτερο μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας, το οποίο διατηρεί ζωντανή παράδοση ζωής ασκητικής, που υπερβαίνει τα 1.100 έτη.

Οι μοναχοί που ασκούνται στο Όρος αισθάνονται διαρκώς την παρουσία της Παναγίας εμπρός τους να τους εμπνέει, να τους προστατεύει και να τους οδηγεί στις πνευματικές αναβάσεις του.
Η κορυφή του Άθωνα, σαν άλλος τηλαυγής φάρος, ακτινοβολεί διαρκώς και φωτίζει τον κόσμο, που παραπαίει πλέοντας στα σκοτάδια της απιστίας, της άγνοιας και της αμαρτίας. Στις πλαγίες, στις χαράδρες και στις σπηλιές του Όρους, ασκήτευσαν και έζησαν οσιακά χιλιάδες μοναχοί, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Κύριο, αναπνέοντας μόνο για Εκείνον. Αρκετοί από αυτούς έχουν ανακηρυχθεί επίσημα Άγιοι της Εκκλησίας μας. Μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής μας ζωής και ιστορίας υπήρξαν Αγιορείτες μοναχοί, αφοσιωμένοι στον Αρχηγό της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν σπουδαίοι παράγοντες και της ζωής του Έθνους μας.
Ο μέγας διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Βούλγαρις (1716-1806), που διετέλεσε και Διευθυντής της Αθωνιάδος Σχολής, δίνει μια θαυμάσια περιγραφή του φυσικού κάλους του Όρους. «Εδώ», γράφει,
Πηγή Χριστιανική φοιτητική Δράση
«μύρια καλά πλουτεί ο τόπος, τα οποία ακριβώς ουδείς λόγος παραστήσαι δυνήσεται. Εδώ και ύδατα καλλίροα και αήρ ευκραέστατος… άλση κατάσκια πανταχόθεν και χλόη αειθαλής, την όρασιν κατατέρπουσα˙ φυτών δε είδη παντοία (διάφορα)˙ ελαίαι, άμπελοι, δάφναι, μυρσίναι… και πτηνών στίφη καλλικελάδων… θάλασσά τε υπεστρωμένη κυκλόθεν, νυν μεν γαληνιώσα και κρυσταλλίζουσα… νυν δε επαφρίζουσα… Όλα καλά, όλα γλυκυθυμίας ουκ έχω ειπείν όσης πρόξενα».
Σ’ αυτόν τον αγιασμένο τόπο, που όμοιός του δεν υπάρχει άλλος στην οικουμένη, αντηχούν μέρα και νύχτα ύμνοι και δοξαστικά για την Προστάτιδα του Όρους, την Υπεραγία Θεοτόκο, την Αειπαρθένο Μητέρα του Σωτήρος. Ακατάπαυστες είναι οι προσευχές και οι δεήσεις, που αναπέμπονται ευλαβικά στη χάρη της.
Σε κάθε κελλί, σε κάθε σκήτη, σε κάθε σπηλιά και σε κάθε Μοναστήρι παντού δεσπόζει η αγία μορφή της. Η χαριτόβρυτη εικόνα της στολίζει και αγιάζει τον τόπο.
Και παντού οι Μοναχοί έχουν και διηγούνται στους χιλιάδες προσκυνητές του Αγίου Όρους θαυμαστές διηγήσεις για τις θαυματουργές εικόνες της.
Ορισμένες από τις εικόνες αυτές της Παναγίας, που φυλάσσονται στο Όρος, είναι εξαίρετα δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας είτε της Μακεδονικής Σχολής, με κορυφαίο αγιογράφο τον Μανουήλ Πανσέληνο, είτε της Κρητικής Σχολής με κορυφαίο τον Θεοφάνη.
Εμπρός σ’ αυτές τις εικόνες γονάτισαν άπειρες φορές χιλιάδες Μοναχοί, αλλά και άλλοι πιστοί Χριστιανοί και είδαν στη ζωή τους θαύματα εκπληκτικά.
Έχουν πάρει δε οι εικόνες αυτές και χαρακτηριστικές ονομασίες:
  • Έτσι έχουμε την ιερή εικόνα «Το Άξιον εστί», που φυλάσσεται στον ιερό Ναό του Πρωτάτου, της πρωτεύουσας του αγίου Όρους, και είναι το σέμνωμα του Όρους.
  • Έχουμε την «Φοβερά Προστασία» στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου,
  • την Πορταΐτισσα στην Ιβήρων,
  • την Οικονόμισσα και την Κουκουζέλισσα στη Μεγίστη Λαύρα,
  • την Παραμυθία, την Ελαιοβρύτισσα και την Βηματάρισσα στη Μονή Βατοπεδίου,
  • την Γοργοεπήκοο στη Μονή Δοχειαρίου,
  • την Γερόντισσα στη Μονή Παντοκράτορος,
  • την Οδηγήτρια στη Μονή Χελανδαρίου,
  • την Γλυκοφιλούσα στη Μονή Φιλοθέου,
  • την Παναγία των Χαιρετισμών στη Μονή Διονυσίου,
  • την Γαλακτοτροφούσα και την Παντάνασσα στη Μονή Γρηγορίου,
  • την Μυροβλύτισσα στη Μονή Αγίου Παύλου,
  • την Αντιφωνήτρια στη Μονή Κωνσταμονίτου,
  • την Επακούουσα στη Μονή Ζωγράφου κ.λπ. κ.λπ.
Κάθε μία από τις ιερές αυτές εικόνες της Παναγίας έχει τη δική της θαυμαστή ιστορία και οφείλει την ονομασία της σε εντυπωσιακά θαύματα, που έγιναν και γίνονται διά μέσου της εικονιζομένης Θεοτόκου. Όλες μαζί οι ιερές και θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, που φυλάσσονται ως πολύτιμος θησαυρός από τους Αγιορείτες πατέρες, αγιάζουν το «περιβόλι της Παναγίας» και αποτελούν πηγή πλουσίων ευλογιών για όσους τις τιμούν και τις ασπάζονται με πίστη.

Σχόλια