Ήλιος, καλοκαίρι, μαύρισμα… τι να προσέξω;

 

Μαύρισμα
Το χρώμα του δέρματός μας  οφείλεται στα κύτταρα της επιδερμίδας μας, που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Το μαύρισμα είναι ουσιαστικά ο προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού μας απέναντι στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς τη χρήση του κατάλληλου αντηλιακού προκαλεί αγγειοδιαστολή, αυξάνεται δηλαδή ο όγκος του αίματος στην δερμίδα (που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα) και έτσι προκαλείται κοκκίνισμα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και έγκαυμα.

Η ευαισθησία του κάθε ατόμου εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ποσότητα μελανίνης που υπάρχει στα κύτταρα, την ικανότητα του δέρματος να παράγει μελανίνη μετά την έκθεση στον ήλιο και από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται. Έτσι, όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι μία επιδερμίδα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να κοκκινίσει ή να υποστεί έγκαυμα, αν παραμείνει απροστάτευτη στον ήλιο, επειδή ακριβώς έχει λιγότερη μελανίνη.
Πηγή : Υγεία Νέα


Επιλογή κατάλληλου αντηλιακού
  • Τα αντηλιακά έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας που επιδρά στην επιδερμίδα. Υπάρχουν αρκετά είδη όπως αυτά που παρέχουν προστασία μόνο έναντι της UVB, ενώ άλλα που απορροφούν και την UVA και την UVB.
  • Εάν έχετε ευαισθησία στο δέρμα ή παθαίνετε φωτοδερματίτιδες, προτιμήστε υποαλλεργικά αντηλιακά, αφού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
  • Τι μας δείχνει ο δείκτης προστασίας;  Το SPF (sun protection factor) πρακτικά μας δείχνει πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο, χωρίς να κοκκινίσουμε. Δηλαδή, θεωρητικά, κάποιος που χωρίς προστασία εμφανίζει κοκκίνισμα σε 10 λεπτά, όταν χρησιμοποιήσει ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, μπορεί να μείνει στον ήλιο, χωρίς να κοκκινίσει για 150 λεπτά (10 x 15). Γι’ αυτό, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται να το ανανεώνουμε.
  • Όσο μεγαλύτερος ο δείκτης προστασίας, τόσο μεγαλύτερη η προστασία του δέρματος, γι’ αυτό το επιλέγουμε με  βάση την ευαισθησία του δέρματός μας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα μάτια και τα χείλη είναι ευαίσθητες περιοχές και συνήθως χρειάζονται υψηλότερο δείκτη προστασίας.

Πρόληψη - προστασία από τον ήλιο
  • Η καλύτερη προστασία είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης μας στον ήλιο. Αποφύγετε την πολύωρη ηλιοθεραπεία ή περιορίστε την σε λίγα λεπτά, ειδικά εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 - 16.00 το απόγευμα, που η ακτινοβολία είναι πολύ έντονη. 
  • Οι απαραίτητοι σύμμαχοι μας το καλοκαίρι, είναι το αντηλιακό μας, τα γυαλιά ηλίου μας και το καπέλο μας - πλατύγυρο αν γίνεται για να προστατεύει τόσο το πρόσωπο, όσο και τον αυχένα.
  • Εάν βρίσκεστε στην παραλία τις επικίνδυνες ώρες, χρησιμοποιείστε αντηλιακό με  υψηλό δείκτη προστασίας, που θα το ανανεώνετε συχνά και ψάξτε για σκιά που θα σας προφυλάσσει από την έντονη ακτινοβολία και την αντανάκλαση του ήλιου στο νερό.
Προστατέψτε τα παιδιά
Επειδή τα αποτελέσματα της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αθροιστικά, τα παιδιά είναι η ομάδα που χρειάζεται την μεγαλύτερη προστασία.
  • Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 11.00 - 4.00 το απόγευμα. Επειδή τα παιδιά παίζουν και περνούν πολλές ώρες στον ήλιο, είναι καλύτερα να ευχαριστηθούν το παιχνίδι τους, χωρίς την επιβλαβή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα υποαλλεργικά αντηλιακά για παιδιά με τη συμβουλή του ειδικού ιατρού.
  • Βεβαιωθείτε ότι φορούν το καπέλο τους όταν παίζουν.
  • Ανανεώστε το αντηλιακό τους εάν μπαινοβγαίνουν στο νερό και προστατέψτε από τα εγκαύματα.
  • Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών είναι προτιμότερο να μην εκτίθενται καθόλου στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρέπει να χρησιμοποιείται σ’ αυτήν την ηλικία αντηλιακό, γι’ αυτό αποφύγετε την χρήση του και συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό. Ακόμη, είναι καλό τα βρέφη να προστατεύονται και από την αντανάκλαση του ήλιου στο νερό, την άμμο ή το τσιμέντο (στις πισίνες), όταν βρίσκονται στην σκιά.
Εξοπλιστείτε λοιπόν με την ομπρέλα, αντηλιακό, καπελάκι και καλή σας ξεκούραση!

Σχόλια