Καλοκαίρι: Κίνδυνοι και προφυλάξεις για το παιδί

     
 
Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που συνδυάζεται με χαρά, διασκέδαση, ξεγνοιασιά, ξεκούραση, επαφή με τη φύση, καινούργιες φιλίες και περισσότερη άσκηση. Είναι πηγή χαράς για εμάς και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας.





Οι κίνδυνοι όμως που εγκυμονούν είναι πολλοί, για αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας, κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά.


Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:

•    Διατηρούμε όσο γίνεται πιο φυσιολογική θερμοκρασία στο περιβάλλον που ζει το παιδί. Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση του παιδιού στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες (παραλίες, μεσημβρινές ώρες στο δρόμο) για πολύ ώρα.

•    Ντύνουμε τα παιδιά με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και δεν τα αφήνουμε ακάλυπτα ακόμη και όταν είμαστε στην παραλία, για την αποφυγή εγκαύματος και θερμοπληξίας.

•    Στην παραλία παραμένουμε για λίγη ώρα (το πολύ μισή με μία ώρα) και προσπαθούμε να έχουμε ομπρέλα και το παιδί να φοράει πάντα καπέλο, φανελάκι, μαγιό και σαγιονάρες γιατί κινδυνεύει από έγκαυμα, μολύνσεις του δέρματος και κακώσεις.

•    Καλύπτουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με αντηλιακό με φυσικά φίλτρα και υψηλό δείκτη προστασίας για ευαίσθητα δέρματα και το ανανεώνουμε τακτικά και όποτε βγαίνει το παιδί από το νερό.

•    Δεν αφήνουμε το παιδί πολύ ώρα μέσα στο νερό και όσο βρίσκεται μέσα σε αυτό δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας.

•    Έχουμε μαζί μας πάντοτε ένα στικ αμμωνίας και μια αντιϊσταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα από μέδουσες ή έντομα (μέλισσες, κουνούπια).

•    Δίνουμε στο παιδί σε συχνά διαστήματα ακόμα και χωρίς να ζητήσει, νερό, τσάι, χυμούς, γιατί από την πολλή ζέστη μπορεί να αφυδατωθεί.

•    Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί να κοιμάται μέσα σε αυτοκίνητο ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα, γιατί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύει από θερμοπληξία και αφυδάτωση.

•    Για την αποτροπή τσιμπημάτων από κουνούπια κυρίως τις βραδινές ώρες επαλείφουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες εντομοαπωθητικές. Στο χώρο που κοιμάται χρησιμοποιούμε άοσμες εντομοαπωθητικές ταμπλέτες σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων και εφόσον υπάρχει εξαερισμός και δεν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στο άρωμα.

Το καλοκαίρι είναι πηγή χαράς και για αυτό πρέπει να το χαρούμε μαζί με τα παιδιά μας χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Εφημερίδα Κέντρου Προσχολικής Αγωγής Δήμου Νέας Σμύρνης "Τα παπαγαλάκια"
Ελευθέριου Βενιζέλου 18 Νέα Σμύρνη - Τηλ: 213 2025912 - 21

Σχόλια