Πότε είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε μεγάλο κρεβάτι;

 


3FDEA335F1E8D82198898209EDF7BD51Από: Ελένη Καραγιάννη
Πότε και πώς πρέπει να γίνει η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι του.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η καλύτερη ηλικία για να «μετακομίσει» ένα παιδί από την κούνια σε κανονικό κρεβάτι είναι τα 2,5 με 3 χρόνια. Μέχρι τότε, οι γνωστικές ικανότητες του παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αντιλαμβάνεται τις νοητές διαστάσεις ενός χώρου και να μπορεί να παραμένει μέσα στα όρια ενός κρεβατιού. Κάποιες φορές όμως αυτή η αλλαγή χρειάζεται να γίνει αρκετά νωρίτερα, όπως για παράδειγμα εάν το παιδί αρχίσει να προσπαθεί να βγει μόνο του από την κούνια πηδώντας τα κάγκελα και κινδυνεύοντας να προσγειωθεί «ανώμαλα» στο πάτωμα. Σ’ αυτή την περίπτωση, εάν ακόμα δεν έχετε παραγγείλει το καινούριο του κρεβάτι, μέχρι να είστε έτοιμη για την αλλαγή, είναι απαραίτητο να πάρετε κάποια προληπτικά μέτρα, όπως:
πηγή Διακόνημα

  • Τοποθετήστε μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα μπροστά από την κούνια, ώστε εάν τυχόν πέσει, τουλάχιστον να πέσει στα μαλακά.
  • Βγάλτε την κούνια από το δωμάτιο και αφήστε το παιδί να κοιμάται στο στρώμα (αρκεί, βέβαια, το δωμάτιό του να είναι απολύτως ασφαλές για εκείνο)
  • Χαμηλώστε (εάν υπάρχει η δυνατότητα) τα κάγκελα της κούνιας για να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει εύκολα.
Επιπλέον, φροντίστε η μετάβαση στο κρεβάτι «για μεγάλα παιδιά» να μην συμπέσει με άλλου είδους «πιέσεις» προς την ανεξαρτησία, όπως η εκμάθηση της τουαλέτας και το ξεκίνημα του σχολείου ή άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως η μετακόμιση σε καινούριο σπίτι και ο ερχομός ενός μωρού, Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση, επειδή πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη να αποχωριστεί ένα παιδί την κούνια του προκειμένου να κοιμηθεί εκεί το καινούριο αδερφάκι του, είναι προτιμότερο να κάνετε την αλλαγή τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες πριν τη γέννηση του μωρού ώστε το μεγαλύτερο παιδί να μη νιώσει ότι το αδερφάκι του ήρθε με τη διάθεση να «πάρει» ό,τι μέχρι πριν ήταν δικό του.
Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα για το μεγάλο κρεβάτι φροντίστε:
  • Να εμπλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ίδιο το παιδί στη διαδικασία. Αφήστε το να επιλέξει το καινούριο του κρεβάτι ή έστω ένα σετ σεντόνια.
  • Να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας και να προτρέπετε το παιδί να «ξεναγεί» όσους σας επισκέπτονται στο δωμάτιό του με το «μεγάλο κρεβάτι».
  • Να αξιοποιήσετε την ευκαιρία για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, εξηγώντας του ότι αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι τώρα είναι πιο μεγάλο και ανεξάρτητο.
  • Να τοποθετήσετε το κρεβάτι στη θέση όπου ήταν η κούνια, για να κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη.
  • Να επιτρέψετε στο παιδί να επιλέξει κάποιο αγαπημένο σεντόνι ή κουβέρτα που μπορεί να πάρει μαζί του –ακόμα κι αν είναι μικρό για το καινούριο του κρεβάτι. Αυτή η αίσθηση της οικειότητας που έχει συνδέσει με τα γνωστά του αντικείμενα θα το βοηθήσουν να νιώσει πιο «ζεστά» στο νέο του χώρο.
  • Να βάλετε ένα προστατευτικό κάγκελο στη μία πλευρά ή και στις δύο πλευρές του κρεβατιού (εφόσον δεν ακουμπά σε τοίχο), ώστε να μην πέφτει το παιδί στον ύπνο του.
Κι αν σηκώνεται από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας;Η καλύτερη μέθοδος είναι να το οδηγήσετε πίσω στο δωμάτιό του, χωρίς να το μαλώσετε, αλλά λέγοντας απλά «πρέπει να πας στο κρεβάτι σου να κοιμηθείς». Επαναλάβετε τη διαδικασία το ίδιο αποφασιστικά όσες φορές χρειαστεί μέσα στην ίδια νύχτα και όσα βράδια χρειαστεί.
Με τη συνεργασία της Ειρήνης Αργυρή (Ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος MSc UClan, UK)
Πηγές:imommy -kids.in.gr

Σχόλια