Κουραμπιέδες νηστίσιμοι



Πηγή:Συνταγιές της καρδιάς

3 βιτάμ (250 γρ. το καθένα) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
350 gr αμύγδαλα ασπρισμένα, κομμένα και καβουρδισμένα
2 βανίλιες
1 φαρίν απ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις σαν συμπλήρωμα
ανθόνερο
2 πακέτα ζάχαρη άχνη (400 gr έκαστο) για το πασπάλισμα
ή 1½ κιλό αν θέλουμε να τους τυλίξουμε σε σελοφάν τον κάθε ένα μόνο τους
Τους φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ τα 3 βιτάμ με τη ζάχαρη αρκετή ώρα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το φαριν απ, τις βανίλιες, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε για λίγη ώρα ακόμα το χτύπημα και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Από κάποιο σημείο και έπειτα θα σταματήσουμε το μίξερ και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε με το χέρι μιας και το μείγμα μας θα μετατραπεί σε μία μαλακή ζύμη.
Το σημείο στο οποίο θα σταματήσουμε να ρίχνουμε αλεύρι είναι όταν η ζύμη δεν θα κολλάει πια στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Παίρνουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε προσέχοντας πάντα να είναι ομοιόμορφα, γιατί διαφορετικά στο ψήσιμο άλλα θα καούν και άλλα δεν θα ψηθούν. Εγώ τα φτιάχνω με τα ειδικά φορμάκια που έχω απλώνοντας κάθε φορά ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και πάνω σε αυτό πιέζω τα φορμάκια και έτσι είναι ο κάθε κουραμπιές μία μικρή μπουκίτσα.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε μισοφέγγαρα είναι πολύ απλό με ένα ποτήρι του κρασιού.
Η ζύμη αυτή μας δίνει 75 με 80 κομμάτια μικρού μεγέθους, ενώ αν τους κάνουμε λίγο πιο μεγάλους λογικά θα γίνουν γύρω στους 50.
Τους τοποθετούμε σε ταψί που του έχουμε στρώσει λαδόκολλα, προσέχουμε να μην τους κολλήσουμε να έχουν λίγα κενά μεταξύ τους.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 20 με 30 λεπτά μέχρις ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζουμε την πιατέλα που θέλουμε να τους τοποθετήσουμε με ζάχαρη άχνη.Όταν τους βγάλουμε και έχουν πια αρχίσει να κρυώνουν βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε ανθόνερο και παίρνουμε έναν ένα τον κουραμπιέ και τον χαϊδεύουμε γύρω γύρω. Στη συνέχεια τον βουτάμε σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη και μετά τον τοποθετούμε πάνω στη ζάχαρη της πιατέλας.
Αφού φτιάξουμε μία σειρά τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη περασμένη από σουρωτήρι, τοποθετούμε επόμενη σειρά επάνω σε αυτούς και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κουραμπιέδες ή μέχρι να πέσουν από την πιατέλα!!!!
Όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω μειώνεται και η ποσότητα των κουραμπιέδων που τοποθετούμε. Στο τέλος τους πασπαλίζουμε όλους με ζάχαρη για να φαίνονται χιονισμένοι.
Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες καλοφάγωτοι !!!
Εύχομαι να δεχτούμε με υγεία και αγάπη τις γιορτινές ετούτες ημέρες.
Αμαλία

Σχόλια