Προστατεύστε τα παιδιά από τον καύσωνα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για πολύ ζεστές μέρες, με τη σημερινή να αναφέρεται ως αυτή που θα δώσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατέψουμε, από τον κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία.

Ιδιαίτερα τα πολύ μικρότερα παιδιά δεν δύνανται να προστατεύσουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό οφείλουμε εμείς οι γονείς να είμαστε σε επαγρύπνηση, λαμβάνοντας τα μέτρα μας.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά από τους μεγάλους για τους πιο κάτω λόγους:

Πηγή:Μοther.gr


Η επιφάνειας σώματος προς τον όγκο σώματος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά σε σχέση με του ενήλικες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα η θερμοκρασία σώματος ενός παιδιού σε σχέση με ενός ενήλικα όταν αυτό εκτίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες.

Η θερμότητα που παράγεται από το μεταβολισμό του παιδιού ανά μάζα σώματος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες . Άρα και η ικανότητα για μείωση της θερμοκρασίας σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα είναι μειωμένη.

Πάρτε λοιπόν τα μέτρα σας και φροντίστε να μην εκτεθούν τα παιδιά σας στον ήλιο και τη ζέστη τις λεγόμενες «δύσκολες ώρες», δηλαδή από τις 11 εώς τις 3, έστω και αν είναι στη θάλασσα!

Αν πρέπει να βγουν από το σπίτι, ντύστε τα με ανοικτόχρωμα και ελαφριά ρούχα. Φορέστε τους καπέλο και γιαλιά ηλίου, φροντίζοντας να μην παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτεθειμένα στον ήλιο.

Σε καμία περίπτωση μη δεχτείτε να βγουν έξω για να παίξουν, ειδικά παιχνίδια που απαιτούν αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.

Είναι προτιμότερο σε τόσο ζεστές μέρες τα παιδιά να μένουν σε χώρους που κλιματίζονται, παρά να βγαίνουν έξω.

Το αντιηλικό θα προστατέψει το δέρμα τους, και καλό θα είναι τώρα το καλοκαίρι να σας γίνει συνήθεια σε κάθε έξοδό σας.

Επιμείνετε στην κατανάλωση υγρών και φρούτων, και φροντίστε να λαμβάνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Να έχετε κατά νου ότι η έκθεση του παιδιού σε ψηλή θερμοκρασία χωρίς να παίρνει τα απαιτούμενα υγρά μπορεί να οδηγήσει στην θερμική εξάντληση.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί είναι κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, εμετός, γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση τότε το παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία απειλεί την ζωή του παιδιού γιατί ο οργανισμός χάνει την ικανότητα του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία σώματος ανεβαίνει επικίνδυνα, με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τον οργανισμό του παιδιού.

Γι’ αυτό καλό θα είναι όταν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, ζάλη, εμετό, αδυναμία) να τρέξετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σχόλια