Παιδιά και Ιερά Γράμματα *

της Σοφίας Νάτσκου, εκπαιδευτικού

Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί γονείς και αγαπητά μας παιδιά,
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, που είναι καιρός διακοπών για τις σχολικές και πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες, εμείς έχουμε την ευλογία να χαιρόμαστε την ζεστασιά και την θαλπωρή, που αδιάκοπα προσφέρει στα παιδιά της η Εκκλησία.
Φέτος η Κατασκήνωσή μας (Α΄ περίοδος κοριτσιών) είχε σαν όνομα τον τίτλο “ΡΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ”, ενώ στις ομάδες δόθηκαν ως ονόματα ορισμένα από τα οφέλη της πνευματικής μελέτης, όπως ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΚΟΠΗ, ΣΟΦΙΑ και ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ.
Οι άγιοι Πατέρες τονίζουν ότι είναι απαραίτητο από μικρή ηλικία τα παιδιά να μελετούν τα Ιερά Γράμματα. Ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι, όπως το κερί πλάθεται εύκολα, όταν είναι ζεστό, έτσι και τα παιδιά από νωρίς είναι καλό να μελετούν τα Ιερά Γράμματα, καθώς η φύση τους είναι εύπλαστη και μαλακή σαν το κερί.
Στο βιβλίο του “Οι νέοι στη ζωή της Εκκλησίας” ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρει το παράδειγμα του αποστόλου Παύλου για τον απόστολο Τιμόθεο. Εκεί ο απόστολος Παύλος μας βεβαιώνει ότι ο απόστολος Τιμόθεος γνώριζε από τη βρεφική του ηλικία τα ιερά Γράμματα, δηλαδή όσα υποδεικνύουν στον άνθρωπο τον δρόμο για να ωριμάση πνευματικά και να οδηγήται σε κοινωνία και ενότητα με τον Χριστό.
Πολλοί Πατέρες επαινούν τις μητέρες και τις γιαγιάδες που διηγούνται στα παιδιά και τα εγγόνια τους αντίστοιχα, ιστορίες από την Αγία Γραφή και τους βίους των αγίων. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι, όπως το Αιγαίο Πέλαγος είναι επικίνδυνο γιατί φυσούν οι άνεμοι, έτσι συμβαίνει και με την παιδική και την νεανική ηλικία, που είναι το πέλαγος της ζωής, παρουσιάζει πολύ κλυδωνισμό από την απερισκεψία, το ευμετάβλητο και την αστάθεια.
Γι’ αυτό χρειάζονται έμπειροι κυβερνήτες. Και όπως, όσοι ταξιδεύουν σε φουρτουνιασμένες θάλασσες με τα αφρισμένα κύματα, έχουν ανάγκη από καλό καράβι και άξιο καπετάνιο, έτσι και τα παιδιά και οι νέοι έχουν ανάγκη από πνευματική μελέτη.
Και τα παιδιά, όπως κάθε άνθρωπος, έχουν αναζητήσεις. Δεν εξαντλούνται στις ανθρώπινες γνώσεις. Δεν περιορίζονται στο “ενταύθα”, δηλαδή στην εδώ ζωή. Βέβαια καλόν είναι να αποκτήση κανείς την ανθρώπινη παιδεία, πάνω απ’ όλα όμως χρειάζονται τα Ιερά Γράμματα.
Το ότι σήμερα υπάρχουν παιδιά και νέοι που παρασύρονται από ξένα ρεύματα, θρησκευτικά, φιλοσοφικά, ιδεολογικά και υποδουλώνονται σ’ αυτά, είναι γιατί δεν υπάρχει το αντιστάθμισμα της πνευματικής μελέτης, δηλαδή τα Ιερά Γράμματα.
Αλλά και πολλοί παλαιοί και σύγχρονοι παιδαγωγοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις που έχουν τα ανεξέλεγκτα αναγνώσματα στην ψυχοσωματικη υγεία των παιδιών. Διάφορες μελέτες αναφέρουν παραδείγματα και περιπτώσεις, όπου φαίνεται ότι πολλές φοβίες, επιθετικότητες, νευρικότητες, καταθλίψεις, ακόμη και μείωση της προσοχής των παιδιών, έχουν αιτία τα ανεξέλεγκτα αναγνώσματα.
Στην εποχή μας πολλοί γονείς υποβάλλονται σε πολυδάπανες διαδικασίες για να εξασφαλίσουν στα παιδιά γνώσεις, υγιεινές και ανόθευτες τροφές. Ακόμη διάφοροι φορείς ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων πριν αυτά διακινηθούν στην αγορά. Και βέβαια καλά κάνουν, αλλά είναι ανάγκη πολύ περισσότερο να ενδιαφερόμαστε για την πνευματική τροφή των παιδιών. Είναι κρίμα και οδυνηρό να έχουμε το άφθονο και γάργαρο νερό της πίστεώς μας και να μένουν τα παιδιά διψασμένα, αφυδατωμένα ή να ριψοκινδυνεύουν πίνοντας νερό αμφιβόλου ποιότητας, με τραγικές συνέπειες στην ψυχοσωματική τους υγεία.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μας περιβάλλει με την πατρική του αγάπη και μας σκεπάζει με τις ευχές του, καθώς και τους υπεύθυνους ιερείς π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα και π. Ιωάννη Σπυρόπουλο, τις ομαδάρχισσες, τις μαγείρισσες και όλους όσους ποικιλοτρόπως μας συμπαραστάθηκαν και μας βοήθησαν.

* (Το παρόν κείμενο εκφωνήθηκε από την κ. Νάτσκου, αρχηγό της Α΄ Κατασκηνωτικής περιόδου Κοριτσιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κατά την γιορτή λήξεως της περιόδου, 6 Ιουλίου ε.έ.)

* * *
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ
Γέφυρα - Κήπος χαρίτων
Η κατασκηνωτική περίοδος των αρρένων διήρκησε εφέτος από τις 7 έως τις 18 Ιουλίου και φιλοξένησε 55 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Η ονομασία που δόθηκε ήταν “Γέφυρα” και οι ομάδες μελέτησαν γέφυρες με την Κτίση, την Παράδοση, την Οικογένεια, την Οικουμένη, την Φιλία.
Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο, και το καθημερινό και το εβδομαδιαίο, και περιελάμβανε εκτός από τα καθημερινά πρωταθλήματα και αθλοπαιδιές, αγρυπνία στην γιορτή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου της Βαράσοβας, πεζοπορία, ψάρεμα, μπάνιο κλπ. κλπ.
Υπεύθυνοι Ιερείς ήσαν ο Ιεροκήρυξ π. Καλλίνικος Γεωργάτος και ο Εφημέριος Αγίας Παρασκευής π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, αρχηγός της Κατασκήνωσης ήταν ο κ. Γρηγόριος Μαυρομιχάλης, με μεγάλο επιτελείο στελεχών –ομαδάρχες, δασκάλους, φροντιστές κλπ.– μεταξύ των οποίων οι δάσκαλοι μουσικής Κωνσταντίνος Λανάρας και Κωνσταντίνος Καμζέλας, ο φροντιστής θεολόγος Γιάννης Σύψας, και βεβαίως ο Σύνδεσμος Αγάπης της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, κ.ά, που εργάσθηκαν με μεράκι εθελοντικά για την προετοιμασία και την λειτουργία της περιόδου αυτής.
Στο τέλος της γιορτής λήξεως της Κατασκηνώσεως, οι κατασκηνωτές προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο τρία συμβολικά δώρα για την δεκαετία της αρχιερωσύνης του, ως ευχαριστία για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων: “Ένα πλατάνι, γιατί μας σκεπάζετε με τις ευχές και την αγάπη σας, ένα κυπαρίσσι, γιατί μας δείχνετε τον ουρανό, και ένα κλήμα, γιατί καρποφορείτε μέσα στην Εκκλησία μας”.
Την ώρα που εκτυπώνετε η Ε.Π. βρίσκεται εν εξελίξει η Γ΄ κατασκηνωτική περίοδος (κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου) με ονομασία “κήπος χαρίτων”, απ’ το ομώνυμο βιβλίο του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου με υπεύθυνους Ιερείς τον π. Θωμά Βαμβίνη & π. Παναγιώτη Χαντζή και αρχηγό την Αναστασία Πανταζοπούλου.

Σχόλια