Πώς να διαλέξετε παιδικό κάθισμα

Συμβουλές για σωστή επιλογή
Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς είναι αυτό που την κακιά ώρα θα κρατήσει το παιδί σας δεμένο με ασφάλεια στη ζωή. Ας δούμε ορισμένες βασικές συμβουλές για μια σωστή επιλογή.

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1 έως 14 ετών. Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό ζήτημα είναι να προμηθευτούμε το καλύτερο δυνατό κάθισμα που μπορούμε να αγοράσουμε, αλλά και να προσέχουμε ώστε να το προσαρμόζουμε στο αυτοκίνητό μας σωστά.


Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού μας, υπάρχει και η σχετική κατηγορία καθισμάτων. Υπολογίστε, δηλαδή, πως μέχρι το παιδί να φτάσει 12 χρόνων, μία ηλικία μέχρι την οποία ο νόμος επιβάλει τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, θα χρειαστεί να αγοράσετε 2-3 ή και περισσότερα καθίσματα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων;
Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες, αλλά και συνδυασμός αυτών (π.χ. κατηγορία 0-1 ή 1-2-3), οι οποίοι σας επιτρέπουν να «γλιτώσετε» στη 12ετία από την αγορά κάποιου καθίσματος (π.χ. τα καθίσματα κατηγορίας 1-2-3 αφορούν σε παιδιά από 9 μηνών έως 12 ετών). Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

· Κατηγορία 0: 0-10 κιλά (έως 6-9 μηνών)
· Κατηγορία 0+: 0-13 κιλά (έως 12-15 μηνών)
· Κατηγορία 1: 9-18 κιλά (9 μηνών έως 4 ετών)
· Κατηγορία 2-3: 15-36 κιλά (4 έως 12 ετών)

Πότε πρέπει να αλλάξω κάθισμα;
Πρέπει να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος.

Τι είναι το ISOFIX;
Οι υποδοχείς ISOFIX είναι τα μεταλλικά άγκιστρα που βρίσκονται στη βάση της πλάτης του πίσω καθίσματος, στα οποία έρχεται και «κουμπώνει» το παιδικό κάθισμα το οποίο διαθέτει τους σχετικούς βραχίονες. Τα περισσότερα μοντέλα από το 2006 και μετά, αλλά και κάποια παλαιότερα, διαθέτουν τους εν λόγω υποδοχείς. Τα καθίσματα ISOFIX είναι μεν ακριβότερα, αλλά έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: προσαρμόζονται εύκολα και δένουν πολύ καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούν τις ζώνες του αυτοκινήτου.

Καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω
O νόμος επιβάλει το κάθισμα να είναι τοποθετημένο ανάποδα από την κίνηση του οχήματος για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Τελευταίες έρευνες, όμως, δείχνουν πως τα εν λόγω καθίσματα είναι 5 φορές πιο ασφαλή από εκείνα που κοιτάζουν μπροστά, καθώς προστατεύουν καλύτερα τον αυχένα, το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού. Έτσι, υπάρχουν καθίσματα για παιδιά έως και 18 κιλών (περίπου 4 χρόνων) που επιτρέπουν την τοποθέτησή τους ανάποδα.

Πηγή: autotriti.gr