28 Οκτωβρίου, πού να πάω το παιδί μου?

(Αναδημοσίευση από το infokids.gr)
28η Οκτωβρίου και η καλύτερη βόλτα με τα παιδιά δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού. Επίσκεψη, λοιπόν, σε ένα από τα πιο ωραία μουσεία της πόλης, το Πολεμικό Μουσείο.
28 Οκτωβρίου. Εθνική εορτή και αργία. Χαλαρές βόλτες μέσα στην πόλη για την οικογένεια. Αν μάλιστα εντάξετε και μια βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο, θα μπείτε μικροί μεγάλοι στο πνεύμα της ημέρας και θα βγείτε από το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας ενθουσιασμένοι απ’ όσα θα δείτε και φυσικά με υψηλό φρόνημα και θάρρος στην καρδιά. Καλό είναι όμως πριν περιηγηθούμε στους χώρους του μουσείου να θυμηθούμε λίγο τι έγινε την 28η Οκτωβρίου… έτσι για να ζεσταθούμε λίγο κι έπειτα να περάσουμε στα εκθέματα.
Για την ιστορία
Τη μέρα εκείνη λοιπόν του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Γκράτσι, νωρίς το πρωί έδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης, που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου, για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
 Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (αλόρ σε λα γκερ) = «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος».
Η άρνηση αυτή πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ» και κατοχυρώθηκε. Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και τώρα στο μουσείο ολοταχώς
Σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίρια της Αθήνας στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο, που κάνει απέξω κιόλας φανερή την ιδιότητά του, με τα περίφημα αεροπλάνα στον περίβολο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1975. Σκοπός του είναι η έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να είστε απόλυτα συνεπείς με την ημέρα, θα προσπεράσετε τη δελεαστικότατη συλλογή του ισογείου (θα σας πούμε σε λίγο τι υπάρχει εκεί) και θα ανεβείτε στον πρώτο όροφο, στην Αίθουσα Ι’, η οποία είναι αφιερωμένη στις ιστορικές περιόδους του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, της Γερμανικής εισβολής και της μάχης της Κρήτης. Στο μουσείο υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης, αλλά και ειδική ξεναγός εάν χρειαστείτε. Αφού ασχοληθείτε με τα εκθέματα της αίθουσας όσο σας χρειαστεί, πάρτε τις αίθουσες του ορόφου με τη σειρά για να υπάρχει και μια ιστορική συνέχεια. Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου στον πρώτο όροφο, περιλαμβάνει την Αίθουσα Α’, η οποία αναφέρεται στην αρχαιότητα και καλύπτει την εποχή του λίθου και την πρώιμη εποχή του χαλκού, με έμφαση στη μυκηναϊκή εποχή. Στην Αίθουσα Β’, παρουσιάζονται θέματα από την Ελληνική προϊστορία, που καλύπτονται από σύνολα φωτογραφιών ή σχεδίων. Η Αίθουσα Γ’ είναι αφιερωμένη στο Βυζάντιο, η Αίθουσα Δ’ στις εποχές της Φραγκοκρατίας, οι Αίθουσες Ε’-ΣΤ’ στην Ελληνική Επανάσταση, η Αίθουσα Ζ’ στο Νέο Ελληνικό Κράτος, η Αίθουσα Η’ είναι αφιερωμένη στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, η Αίθουσα Θ’ στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθεί η Αίθουσα Ι’, που είδατε στην αρχή. Στο τέλος της διαδρομής σας σταθείτε στις σημαίες από διάφορες μονάδες, που εκτίθενται όπως βρέθηκαν στον τόπο των μαχών. Στον ημιώροφο η αίθουσα είναι αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες αεροπόρους, αλλά εδώ θα δείτε και μια σειρά από κειμήλια, χάρτες και φωτογραφίες από τη δράση των Ελλήνων στην Αντίσταση και τη Μέση Ανατολή.
Παιδιά στα όπλα
Κατεβείτε στο ισόγειο για να δείτε μια από τις πιο σημαντικές συλλογές όπλων από όλο τον κόσμο, η οποία είναι δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Πυροβολικού. Σας προειδοποιούμε, από εδώ τα παιδιά δεν θα ξεκολλούν. Είναι από τα αγαπημένα τους εκθέματα, όπως και τα αεροπλάνα και τα πολυβόλα του εξωτερικού χώρου. Όσον αφορά τα όπλα, χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η συλλογή διαθέτει 3.000 όπλα, αμυντικά και επιθετικά, αλλά και πανοπλίες από τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, καυκασιανά πιστόλια, μουσουλμανικά, ινδικά και ιαπωνικά, αφρικανικά όπλα από δέρμα ψαριού και όστρακο χελώνας για μικρόσωμους πολεμιστές, καθώς και ξύλινα βέλη.
Κι ακόμη…
…το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες από την πολεμική ιστορία της Ελλάδας. Εξίσου πλούσια είναι η βιβλιοθήκη με 22.000 τίτλους βιβλίων και το ιστορικό αρχείο, όπου θα δείτε γνήσια έγγραφα του Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα, του Μακρυγιάννη, φύλλα των «Ελληνικών Χρονικών» ή τα αρχεία στρατιωτικών, εφημερίδων και παράνομου Τύπου από την περίοδο της Κατοχής κ.λπ. Τέλος, αφήστε αρκετό χρόνο για έξω. Εδώ εκτίθενται όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, πυροβόλα, νάρκες, τορπίλες, πολυβόλα, αλλά και αεροσκάφη, αντιαεροπορικά βλήματα, καθώς και το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος της Ελλάδας, ο «Δαίδαλος» που χρησιμοποιήθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
* Παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου λειτουργούν στο Ναύπλιο, την Τρίπολη, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη.
Info
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα
Τηλ: 210-7252974 – 5 – 6, 210-7244464
Fax: 210-7245838
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 09:00-14:00
Σάββατο – Κυριακή 09:30 – 14:00
Δευτέρα κλειστά

Σχόλια