Ενα ακόμα τραγούδι για την 28η Οκτωβρίου

Η Άγια Κυριακή

Το λέγαν "Άγια Κυριακή" εκείνο το καΐκι
που στη σκλαβιά, στην κατοχή
δούλευε στη διαφυγή,πάλευε για τη νίκη.

Αλεξάνδρεια – Ραφήνα πήγαινε τα χρόνια εκείνα
 και για μπάρκο μες στ’ αμπάρια
είχε όλο παλικάρια.

Τώρα η "Άγια Κυριακή" στην αμμουδιά σαπίζει
κι όταν τη βλέπω στο γιαλό
τρέχει το δάκρυ μου θολό και η καρδιά ραγίζει.

"Ριζώματα Βιώματα Παθήματα Αληθινές ιστορίες ΡΑΦΗΝΑ",
διαβάζουμε στη σελίδα 152:

"....Από τις αρχές Ιουνίου του '41 άρχισαν, λοιπόν, τα δρομολόγια της διαφυγής με πρώτο από πλευράς Λόλα το Π/Κ "Παναγιά" του Καπεταν Σταμάτη Τσατρά από τις Ράχες της Ικαρίας. Μέσα στον Ιούνιο και κάτω από τη μύτη των Γερμανών, ο καπετάν Σταμάτης έκανε δυο δρομολόγια στον Τσεσμέ Μικράς Ασίας μ' επιβάτες Έλληνες αξιωματικούς και πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, όλο το καλοκαίρι έγιναν πολλά δρομολόγια, τόσο από τον πιο πάνω καπετάνιο, όσο κι από τον Καρυστινό καπετάνιο Καδή με το Π/Κ "Αγία Κυριακή" και από τον καπετάνιο Κώστα Γιαγκουδάκη με το Π/Κ "Αγία Παρασκευή" με ναυτολογικά χαρτιά, που τα θεωρούσαν οι ίδιοι οι Γερμανοί και με προοσρισμό τα Καρδάμηλα της Χίου, τον Εύδηλο Ικαρίας, το Καρλόβασι της Σάμου.

Επίσης, το Π/Κ ανεμότρατα του Τζαμαλούκα με καπετάνιο το φίλοΧρυσό Λέου, έκανε άλλα δυο δρομολόγια στον Τσεσμέ και άλλα με άλλον καπετάνιο.
Δεκαεννέα δρομολόγια πραγματοποίησε ο καπετάν Σταμάτης Τσατράς και δεκαεπτά ο καπετάν Κώστας Γιαγκουδάκης, όχι όμως όλα από τη Ραφήνα. Δρομολόγια έκανα και μέσα από το λμάνι του Πειραιά, από το Λαύριο και αλλού."

Η ιστορία του "Αγία Κυριακή" και των άλλων καϊκιών είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστούν πολλές καταγραφές.
Λέγεται ότι το
"Αγία Κυριακή" αφέθηκε να σαπίσει στη Ραφήνα.